Tom008 » Specials » Computertermen

De computer en Internet

Vrijwel iedereen kan met de computer omgaan zonder alle ins en outs van de computer te kennen. Toch is het soms nuttig enige achtergrondinformatie te kennen over een besturingssysteem of software om een computer nog efficiënter te kunnen gebruiken.

Inhoud:


De PC

De Personal Computer (PC) bestaat sinds 1980. Internet bestaat sinds 1990. Deze twee nieuwe technologieën herbergen veel kennis. Internet heeft ervoor gezorgd dat als je iets wilt opzoeken slechts een paar toetsen hoeft aan te raken. Vroeger moest je naar de bibliotheek. Sommigen mensen hadden thuis een meerdelige encyclopedie staan met oppervlakkige informatie. Als je echt iets wilde weten moest je een boek kopen of als je geluk had, lenen in de bieb. Nu hoeft dat niet meer. Een veelvoud van de informatie die vroeger binnen handbereik was, is nu in een paar tellen op te zoeken.

Voor beginners en gevorderden

In deze special kun je lezen hoe sommige aspecten van de digitale wereld werken, zonder dat er wordt gesmeten met technische terminologie. Computers zijn een relatief nieuw fenomeen in de maatschappij. Er zijn nog steeds mensen die nooit met een computer hebben gewerkt. Speciaal voor hen is het goed om te lezen wat iets betekent. Voor alle anderen is het leuk om achtergrondinformatie over een bepaalde term te lezen.

Kinderen hebben weinig moeite met computers. Kinderen van eind 2, begin 3 kunnen al met een Ipad omgaan.

Wat staat er in de special?

In deze special staan artikelen over:
  • Linux,
  • Websites,
  • software,
  • computertaal,
  • handige tips.

Termen

Er is gepoogd de lezer niet op saaie technische specificaties te trakteren. Informatie over aan welk merk microprocessor de meeste mensen de voorkeur geven is weinig relevant; het gaat om de praktijk. Wat is iets en hoe kan je het toepassen? De artikelen beogen een heldere kijk te geven op een functie die je op de computer kunt uitoefenen. Als je voor het eerst met een computer werkt lijkt alles heel ingewikkeld. In feite zijn computers erg simpel om mee om te gaan. Daar kom je snel genoeg achter. Toch kom je soms een onbekende term tegen. Sommige van deze onbekende termen worden in deze special uitgelegd. Er is geen ruimte om alle computertermen te behandelen; er is gekozen om enkele basistermen uit te leggen.

Helder en duidelijk

Termen als URL, print screen en downloaden zijn voor de één gesneden koek en voor de ander abracadabra. Het uitleggen van deze termen in simpele woorden is niet altijd een gemakkelijke opgaaf. Meestal zijn computertermen in het Engels. Dat hoeft in feite niet. In het Afrikaans, zustertaal van het Nederlands vind je Nederlandse vertalingen van computertermen. Internettermen in het Afrikaans kunnen al veel duidelijkheid verschaffen over de Nederlandse betekenis van een Engels woord.
10 sneltoetsfuncties voor het gemak

10 sneltoetsfuncties voor het gemak

Sneltoetsen zijn knoppen op het toetsenbord die muisbewegingen vervangen. Het gebruik van sneltoetsen is niet alleen voorbehouden aan ervaren computergebruikers. Iedereen kan er profijt van hebben. Sn…
De betekenis van Publiek Domein

De betekenis van Publiek Domein

Films, teksten, geluidscomposities en alle andere media die mensen hebben gemaakt zijn of auteursrechtelijk beschermd of niet. Wanneer werken niet door het auteursrecht wordt beschermd dan behoort een…

De print screen knop

Iedereen heeft de print screen knop op zijn toetsenbord zitten. Wat kun je er eigenlijk mee? Je kunt een schermafbeelding ermee maken. Het plaatje wat je op je monitor ziet kun je vastleggen en opslaa…

Internettermen in het Afrikaans

Een rekenaar is een computer. Sagteware is Afrikaans voor software en strooipos betekent spam. Webcasting is gewoon webuitsending. In het Zuid-Afrika lukt het de mensen beter dan in het Nederland om d…

Vind je weg in het Google-bos

Als je via internet iets op wilt zoeken is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er is zoveel informatie dat het lang kan duren voordat je de gewenste site vindt. Hier staan enkel…

Wat is een URL?

Surfen is verplaatsen van de ene URL naar de andere. Elke webpagina heeft zijn eigen URL. Wat is een URL precies? Hoe moet je een URL intypen? Waar zit de URL-browserregel? Lees over het ontstaan van…
Gepubliceerd door Tom008 op 06-01-2011, laatst gewijzigd op 14-01-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Eigen PC ervaring sinds 1980