Tom008 » Specials » Geneeskrachtig fruit
Rijkdom is kennis delen

Genees met fruit

Fruit is lekker en het zit vol met geneeskracht. Je kunt fruit gebruiken om beter te worden als je ziek bent. Je wordt energieker van fruit. Fruit heeft eigenlijk geen slechte kanten, zolang je geen 3 kilo fruit per dag eet krijg je geen problemen. Niemand zal aan zo´n hoeveelheid komen; een kilo fruit is echt het maximum. Er wordt door de overheid geadviseerd om twee stuks fruit per dag te eten. Dat is een minimum; het mag het liefst meer zijn. Eet fruit voor de maaltijd! Fruit verteert snel dus als je het na de maaltijd eet dan kan het niet langs langzaam verteerbaar voedsel en kunnen spijsverteringsproblemen ontstaan.

Inhoud:


Fruit als medicijn

In de fytotherapie is fruit een belangrijk medicijn. Je kunt diverse ziektes te lijf met fruit. In deze special lees je welke specifieke krachten er in fruit schuilen en wachten totdat ze zich mogen ontluiken in jouw lichaam. Fruit kan allerlei ziekten voorkomen. Het is alleen een misvatting dat fruit kanker voorkomt. Mocht dat nog in één van deze artikelen staan dan komt dat omdat ze nog niet allemaal geüpdate zijn. Er is nog niet één onderzoek geweest dat aantoonde dat fruit kanker voorkomt. Er zijn wel mensen geweest die veel fruit aten en toch kanker kregen. Aan de andere kant hebben mensen die zelf hun voedsel verbouwen veel minder vaak last van ziekten. Mensen verbouwen vaak fruit. Fruit speelt dus wel degelijk een rol in het verkrijgen van optimale gezondheid.

Immuunsysteem

Fruit bevat mineralen, vitaminen en fytonutriënten die belangrijk zijn voor mensen. Omdat fruit het immuunsysteem opbouwt kun je stellen dat fruit indirect wel kanker voorkomt. Een slecht werkend immuunsysteem leidt namelijk eerder tot kanker; dat is overduidelijk voor kankeronderzoekers.

Genieten en profiteren

Veel fruit heeft specifieke eigenschappen. Sommig fruit is vochtafdrijvend waardoor het een rol speelt in ziekten die te maken hebben met vochtopeenhopingen zoals artrits en open been. Het mooie aan fruit is dat het lekker is. Gezond hoeft niet per sé vies, duur of chemische te zijn; je kunt genieten van gezonde producten en tegelijkertijd profiteren van de geneeskracht.

In deze special lees je over fruitsoorten die in ons klimaat groeien en over tropisch fruit.

Eet logisch, biologisch

Voor al het fruit geldt dat er 10 redenen zijn om het biologisch te eten. Speciaal als je fruit gebruikt om zijn geneeskracht is het belangrijk je inkoop te beperken tot biologisch fruit. Hiermee verrijk je niet alleen je gezondheid maar ook je smaakzintuigen. Helaas verkleint biologisch inkopen doen de inhoud van je portemonnee sneller. Je kunt ervoor kiezen om -mits je de ruimte hebt- fruit zelf te kweken. Bramen kun je medio augustus zelf in het wild plukken. Mocht je over een tuin beschikken dan kun je ervoor kiezen om een heg te maken van bessenstruiken in plaats van oneetbare planten. Verder kun je zelf appel- kersen-, peren- of pruimenbomen planten. Fruitbomen kopen lijkt misschien duur. Als je bedenkt dat biologisch fruit duurder is dan heb je het investeringsgeld er na een of twee jaar al eruit.

10 geneeskrachtige kanten van de appel

De appel is een lekker fruit dat zeer gezond is. Appels helpen onder andere mee verschillende soorten kanker te voorkomen. Een appel is geen geneesmiddel maar wel een preventief middel om ziektes te v…

Cantaloupe, de lekkerste meloensoort

Over smaak valt niet te twisten en dus is de cantaloupe de lekkerste meloensoort die er is. De cantaloupe meloen is vernoemd naar het klein dorpje Cantalupe nabij Rome waar deze vrucht voor het eerst…

De abrikoos als superfruit

Abrikozenbomen groeien in Nederland maar krijgen door de kou niet elk jaar vruchten. In het Mediterrane gebied kan de abrikoos uitstekend groeien en bloeien. De abrikoos is een lekkere vrucht met een…

De banaan, tropisch gezond lekker fruit

Bananen zijn heel gezond. In een banaan zitten alle vitaminen die een mens nodig heeft. Eiwitten en vezels zitten ook in de banaan. In Nederland worden drie tot vier soorten bananen verkocht, maar er…

De geneeskracht van aardbei

Aardbeien zijn heerlijk en supergezond! De aardbei zit tjokvol vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Koop geen doosje aardbeien maar een hele plant en doe die in een pot of zet hem in de tuin. Vers…

De geneeskracht van ananas

Van een vergrote schildklier tot difterie; de ananas werkt òp vele gebieden in het lichaam. De ananas is een sappige, tropische vrucht met vele medicinale eigenschappen. De vrucht met heerlijk geel vr…

De geneeskracht van bessen

Bessen behoren tot de oudste vruchten die door mensen worden gegeten. In de prehistorie plukten jagers-verzamelaars al bessen van planten die ze op hun weg tegenkwamen. Er zijn legio soorten bessen op…

De geneeskracht van birambi of blimbing

De brambi is een zeer zure vrucht. Deze vrucht ter grootte van een kleine courgette smaakt naar azijn; wat voor veel mensen net een tikkeltje te zuur is om lekker te worden gevonden. Onrijpe vruchten…

De geneeskracht van blauwe bosbes

De blauwe bosbes is supergezond maar weinig verkrijgbaar. Tegenwoordig zijn in iedere supermarkt blauwe bessen te koop maar dat is een andere soort die er wel veel op lijkt. De blauwe bosbes is een le…

De geneeskracht van bramen

De braam is een zeer gezond stukje fruit. Bramen kennen in framboosjes rode, zoete nichtjes. Bramen kun je een groot gedeelte van het jaar in de supermarkt kopen. In augustus en september is deze vruc…
De geneeskracht van citroen

De geneeskracht van citroen

Echte bikkels eten een citroen zo op. Je geeft jezelf een natuurlijke vitamineboost, maar ook ultragezonde fytonutriënten komen zo in je lichaam terecht. Ze gaan op zoek naar vrije radicalen die schad…
De geneeskracht van dadels

De geneeskracht van dadels

Dadels zijn de perfecte snoepvervanger. Natuurlijk bevatten ze vruchtensuiker, maar dat is nog altijd beter dan door fabrieken gemaakte snoepjes met geraffineerde suiker, fructosestroop en kunstmatige…

De geneeskracht van frambozen

Framboos behoort tot de rozenfamilie en is een zusje van de braam. Framboos is een heester en wordt in Europa sinds de middeleeuwen gekweekt om te eten. Oorspronkelijk komt dit vruchtje uit Oost-Azië.…

De geneeskracht van gedroogde vruchten

Gedroogd fruit is lekker en gezond snoepgoed. Sinds de oudheid wordt gedroogd fruit gebruikt om eten te verrijken. Je kunt eten op een natuurlijke manier zoet maken met gedroogd fruit. Daarnaast is he…

De geneeskracht van grapefruit

De grapefruit is een lekkere bittere vrucht met een friszoete bijsmaak. Grapefruit is een rijke bron aan natuurlijke vitamine C. Het is een ideale snack op een warme zomerdag. Wist je dat de grapefrui…
De geneeskracht van jackfruit of nangka; de grootste vrucht

De geneeskracht van jackfruit of nangka; de grootste vrucht

De nangka is de grootste vrucht ter wereld. Een nangka is beter bekend onder de naam jackfruit. Nangka is de Indonesische naam welke nog steeds door Nederlandse Indo´s wordt gebruikt en jackfruit uite…

De Geneeskracht van Jeneverbes

Jeneverbes is een medicijn dat reeds in de oudheid werd gebruikt voor ziekten waarvan de wetenschap heden ten dage heeft bevestigd dat ze genezen worden met dit kleine donkere besje. Het is goed voor…

De geneeskracht van kersen

Kersen zijn heerlijke, zoete vruchten. Je kunt een schaaltje kersen gezellig wegsnacken. Kersen zijn gezond en bevatten waardevolle mineralen en vitaminen. Wetenschappers hebben de kers helemaal geher…

De geneeskracht van kiwi´s

Kiwi´s zijn de nationale trots van Nieuw Zeeland waar ze inheems zijn. Ze bevatten eigenlijk maar één soort vitamine en één mineraal en zijn toch supergezond. Een kiwiklimplant groeit in Nederland wan…
De geneeskracht van kruisbessen

De geneeskracht van kruisbessen

Kruisbessen zijn een geliefde plant in de moestuin. Je kunt de kruisbes eenvoudig zelf kweken. Het is een heerlijke bes die rijp is van juni tot september, afhankelijk van de soort. Wanneer je er lekk…

De geneeskracht van limoen

Een limoen is de kleinste der citrusvruchten. Het is een zuur stuk fruit maar net niet zo zuur als een citroen. Limoenen vormen de basis voor menig drank waarvan de bekendste bitter lemon is. Je kunt…

De geneeskracht van lychee

De lychee is een supergezonde fruitsoort die ernstige ziekten niet alleen voorkomt maar ook meehelpt te genezen. Lychee is een lekkere frisse eivormige vrucht. Oorspronkelijk komt hij uit China. Tegen…

De geneeskracht van mandarijn

Gezond kan heerlijk zoet en sappig zijn. De mandarijn is een vrucht die oorspronkelijk uit China komt. Het is aannemelijk dat hij zo heet omdat er Chinese hooggeplaatste bureaucraten zijn die de naam…

De geneeskracht van mangistan

Mangistan is een zeer gezonde vrucht die in de tropen prima groeit. Er zijn gezondheidswinkels en websites die de vrucht mangosteen noemen, maar dat is de Engelse naam. In het Nederlands heet het gewo…
De geneeskracht van nectarines

De geneeskracht van nectarines

Een nectarine is het stevige tweelingzusje van de perzik. Nectarines hebben in vergelijking met de perzik iets meer stevigheid. Ze zijn makkelijker in blokjes te snijden dan de snel zachte perzik. Nec…

De geneeskracht van Papaya; anti kankermedicijn

Baarmoederhals-, alvleesklier-, borst-, long- en leverkanker kunnen genezen met papaya. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Florida. Papaya is een lekkere vrucht. Het is ook sinds jaa…
De geneeskracht van peer

De geneeskracht van peer

Peren zijn familie van appels. Homerus omschreef de peer als gift van de goden. De peer is lekker sappig en bevat zeer veel vezels. Het is een gezonde dorstlesser op een warme zomerdag. De peer komt o…

De geneeskracht van perziken

Perziken zijn een heerlijke sappige fruitsoort. Het perzikje is het sappige zusje van nectarientje. Van het schillen van de perzik krijg je natte handen, zo veel sap zit erin. Als een perzik goed rijp…

De geneeskracht van pompoen

Pompoen is een grote oranje groente die groeit terwijl hij op de grond staat. Het is een goedkope groente en je kunt hem ook prima zelf in de moestuin kweken. Hij wordt ook gebruikt als siergroente om…
De geneeskracht van pruimen

De geneeskracht van pruimen

De pruim is de vrucht met de meeste antioxidanten. Pruimen zijn een van de meest makkelijke vruchten om zelf te kweken. Je hoeft alleen een boom in de tuin te hebben en er aan het einde van de zomer a…
De geneeskracht van rode bes

De geneeskracht van rode bes

Rode bessen zijn halfdoorzichte ronde vruchtjes met een helderrode kleur. Het is een mooie plant die medicinale kracht en hoge voedingswaarde heeft. Rode bessen passen uitstekend in de tuin aangezien…
De geneeskracht van rode bosbes

De geneeskracht van rode bosbes

De rode bosbesstruik is een laagblijvende plant; hij groeit hooguit 30 centimeter hoog. In mei en juni bloeit de plant waarna er enkele weken later matrode bessen tussen de bladeren pronken. Deze zijn…
De geneeskracht van Rozenbottel

De geneeskracht van Rozenbottel

Rozenbottel wordt reeds millennialang gebruikt door de mensheid om zijn nutritionele en geneeskrachtige eigenschappen. Dat pas recent de wetenschap namen heeft gegeven aan de stof vitamine C, die roze…
De geneeskracht van tamarinde

De geneeskracht van tamarinde

Tamarinde is een Indiase boomvrucht die veel in gerechten wordt gebruikt. Van oorsprong komt de boom uit India maar tegenwoordig wordt hij in alle tropische gebieden gekweekt. Tamarinde is een heerlij…

De geneeskracht van veenbes of cranberry

Veenbessen zijn in Nederland beter bekend onder de naam cranberries. De veenbes groeit met name op Terschelling waar ooit een vat veenbessen wat overkwam uit de V.S, is aangespoeld. Deze is in de duin…
De geneeskracht van vlierbessen

De geneeskracht van vlierbessen

Vlierbessen groeien uiteraard aan de overbekende vlierbessenstruik die je her en der in Nederland ziet groeien. Hij is hier en in de rest van Europa inheems. Deze mooie struik met grote trossen bloeme…

De geneeskracht van zuurzak en zuurzakbladeren

Zuurzak is een grote vrucht die 6 kilo zwaar kan worden en oorspronkelijk alleen in Midden-Amerika en op de Caraïbische eilanden groeide. Hij hoort onder andere thuis in het Amazoneregenwoud in Zuid-A…
De geneeskracht van zwarte bes

De geneeskracht van zwarte bes

Superfruit hoeft niet uit exotische oorden te komen. De zwarte bes is volgens experts gezonder als de dure maar momenteel nogal hippe goji-bessen. Zwarte bessen doen het goed in de tuin. Het is een le…

De granaatappel, goed voor kankerpreventie

De granaatappel is een bijzonder stuk fruit. In tegenstelling tot veel ander fruit kent deze vrucht van binnen honderden kleine bolletjes die allemaal één minuscuul zaadje bevatten. Deze bolletjes kun…

De sinaasappel als geneeskrachtig fruit

Dat sinaasappels gezond zijn weten de meeste mensen. Maar waarom zijn ze zo gezond? En wat zit er nog meer in dan vitamine C? Wist u dat sinaasappel preventief werkt tegen kanker, diabetes en hart- en…

De voedingswaarde van druiven

Druiven zijn een romantische vrucht die je op tafel zet als je alleen bent met je geliefde. Je voert elkaar een druifje om de onderlinge sfeer van samenzijn te verhogen. Witte druiven zijn heerlijk fr…

Goji-bes, een krachtige medicinale fruitsoort

Is de goji-bes een over het paard getilde exotische hype of is deze kleine rode vrucht die prima in Nederland groeit echt supergezond? Goji-bessen worden sinds lang gebruikt in Maleisië en China. Ze w…

Mythe: van avocado word je dik

Van avocado eten val je af. In de avocado zit relatief veel vet, daarom wordt het een vet fruit genoemd. Diëtisten bevelen té magere mensen aan avocado te eten. Maakt een avocado dan dik? Nee, natuurl…

Passievrucht en zijn zoete geneeskracht

Passievrucht is een heerlijke, zoete, tropische vrucht. Hij was al bekend bij de Azteken. In Nederland is het een relatief dure vrucht maar in de tropen kun je het geluk hebben dat je de klimplant in…

Vijg, een vrucht met medicinale eigenschappen

De vijgenboom groeit ook in Nederland. Verse vijgen smaken heel anders dan de meestal gegeten gedroogde vijgen. Van vijgen wordt ook een jam gemaakt. Gedroogde vijgen zijn zoetig en kun je prima als g…
Gepubliceerd door Tom008 op 13-06-2013, laatst gewijzigd op 13-06-2013. Het auteursrecht van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.whfoods.com
  • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
Schrijf mee!