Tom008 » Specials » Kruiden en gezondheid

Kruiden zijn lekker en gezond

Kruiden zijn lekker en gezond Kruiden en mensen hebben iets samen. Mensen gebruiken sinds jaar en dag kruiden. Ieder medicijn bevat kruidenbestanddelen. Sommige kruidenexperts zeggen dat het beter is het hele kruid te gebruiken in plaats van een bestandsdeel. Kruiden groeien overal om ons heen, in het wild, tussen de stoeptegels, in kruidentuinen, in onze moestuinen en vaak zelfs in de vensterbank van het keukenraam.

Plantaardig

Verse kruiden hebben het imago van extra lekker en speciaal te zijn. In elke supermarkt kunnen we kruidenplantjes kopen zoals bieslook, mint, basilicum, tijm, oregano en peterselie. Kruiden maken het eten lekkerder. In het Engels maakt men onderscheid tussen herbs en spices. In het Nederlands kennen we alleen het woord kruid. Onder herbs vallen eigenlijk ook bloemen en blaadjes. Als we correct willen zijn dan moeten we medicinaal en culinair gebruik van bloemen, vruchten, noten, zaden, schors en bladeren onder de kruiden scharen.

Bloemen

De bloemen van de roos kunnen we gewoon opeten. Bloemen van diverse planten kunnen meedoen in heerlijke salades. Bloemen als slablad gebruiken heeft het voordeel dat de salade meer dan alleen groen is. Je kunt een creatieve kleurencombinatie samenstelllen met bloemen. Courgettebloemen, vlijtige liesjes en geraniums vrolijken menig salade op.

Bladeren

De verse, jonge bladeren van de eik kun je gebruiken om thee van te zetten. Een eik is een sterke boom. Jonge eiken zijn stevige planten. Een thee van eikenbladeren helpt iemand om aan te sterken. Veel groentes zoals knolgewassen hebben ook eetbare bladeren. Het zou zonde zijn om die weg te groeien. De bleekselderij heeft lekker frisse stengels maar de blaadjes zijn weer uitstekend te gebruiken om een soep mee te kruiden. Het groene gedeelte van een bloemkool is ook te koken en om op te eten. Jonge radijsblaadjes doen het goed in salades. Voor vrijwel alle groene kruiden is raadzaam deze niet lang mee te koken. De smaak en de gezonde eigenschappen van kruiden nemen af als ze lang meekoken.

Noten en zaden

Noten en zaden zijn zeer gezond. De vetten van alle noten zorgen ervoor dat het cholesterolgehalte daalt. Dit in tegenstelling tot dierlijke vetten en vetten die worden gebruikt om te frituren. Van noten is het moeilijk dik worden, ondanks dat veel mensen het omgekeerde denken. Je wordt veel sneller dik van hetzelfde gewicht in suiker, dierlijke vetten en frituurproducten dan van noten en zaden. Sommige zaden zijn zeer heilzaam. Walnoten werken goed voor de hersenen, sesamzaden helpen goed tegen verschillende vormen van eczeem en lijnzaad helpt goed voor de stoelgang en daarmee ook voor de lijn.

Kruidentuin

Een kruidentuin is niet alleen leuk om te onderhouden; het is lekker en gezond. Het idee dat je eigen kruiden uit de tuin plukt is meer dan een romantische gedachte. Het toezicht houden op je eigen tuin zorgt ervoor dat je weet wat je eet. Voor iedereen is het onderhoud van een tuin een leerzame ervaring.
Absint alsem, een gevaarlijk geneeskruid

Absint alsem, een gevaarlijk geneeskruid

Absint is bij velen alleen bekend omdat het de naam is van een alcoholische drank. Absint is een kruid wat vele geneeskrachtige eigenschappen heeft maar waar ook enkele gevaren in schuil gaan. Absint…

Alfred Vogel, Zwitsers kruidendeskundige

Alfred Vogel is de bekendste natuurdokter uit Zwitserland die geen dokterstitel heeft. A. Vogels filosofie is gegrondvest op de visie dat gezondheid te meten is aan hoeverre je als mens in harmonie me…

Bloemen om van te smullen

Sommige bloemen kun je eten! Ze smaken vaak zoet. Natuurlijk kennen we allemaal de kappertjes; ingemaakte bloemknopjes. Het is ook vrij algemeen bekend dat de bloem van de Oost-indische Kers eetbaar i…
De geneeskracht van Hondsdraf (Glechoma hederacea)

De geneeskracht van Hondsdraf (Glechoma hederacea)

Hondsdraf is een sierlijke bodembedekker die zich graag ophoudt in schaduwrijke omgevingen. Hondsdraf vind je vaak in de buurt van brandnetel. De twee stimuleren elkaar om te groeien. Beide kunnen wor…

De geneeskracht van perzikkruid

Onder het kruis op de berg Golgotha waar Jezus gekruisigd is, stond een plantje genaamd perzikkruid. Druppels bloed vielen uit Jezus´ lichaam op het plantje. Hierdoor verschenen er roodkleurige vlekke…
De geneeskracht van Rode Peper

De geneeskracht van Rode Peper

Rode peper is een supergezonde groente. Het zit vol vitamine C en capsicum, relatief meer dan in sinaasappel. Van capsicum worden ook medicijnen gemaakt tegen verkoudheid. Capsaïcine is de stof die sc…
De vaste kruidentuin

De vaste kruidentuin

Kruiden maken het eten extra lekker en bieden geneeskracht voor het lichaam. De kruiden die in dit artikel beschreven zijn bevorderen de spijsvertering. De opname van voedingsstoffen wordt bevorderd e…
Gewoon Duizendblad (Achillea Millefolium)

Gewoon Duizendblad (Achillea Millefolium)

Duizendblad is een plant met een mooie bloem. Het groeit overal in Nederland in bermen. Duizendblad is een geneeskrachtig kruid. Je kunt het eten en er thee van bereiden. Het blad wordt gebruikt om wo…
Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst recensie

Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst

Dr. Geert Verhelst uit België heeft een imposant standaardwerk geschreven wat thuis hoort in de praktijk van elke fytotherapeut en kruidengeneeskundige. Verhelst heeft van ruim 400 kruiden de meest up…
Kleefkruid, een geneeskrachtige groente

Kleefkruid, een geneeskrachtige groente

Kleefkruid wordt beschouwd als zeer hardnekkig onkruid. Het blijft maar doorwoekeren en we weten er geen raad mee. De plant blijft ook nog eens overal aan vastplakken. De bladeren, steel en zaden zijn…
Kruiden in de Vensterbank

Kruiden in de Vensterbank

Wie van lekker eten houdt laat zijn eigen kruiden groeien in de vensterbank. Er is een groot scala aan kruiden dat hiervoor in aanmerking komt. Het is lekker, gezond en gemakkelijk. In plaats van onee…
Peterselie; kruid met geneeskracht

Peterselie; kruid met geneeskracht

Peterselie is lekker bij sla of in sauzen. Daarnaast is het supergezond! Het zit vol met ijzer; meer dan spinazie. Peterselie wordt al duizenden jaren als geneeskruid gebruikt; pas sinds enkele honder…
Rembert Dodoens, baanbrekende kruidenwetenschapper

Rembert Dodoens, baanbrekende kruidenwetenschapper

Rembert Dodoens was een belangrijk wetenschapper uit de 16e eeuw. Dodoens werkte 3 jaar als geneesheer voor Keizer Maximiliaan II aan het Weense hof. Zijn universitaire studie heeft hij gedaan in Leuv…

Wat is Fytotherapie?

Fytotherapie betekent letterlijk plantengeneeskunde of kruidengeneeskunde. Fytotherapie is net als homeopathie een natuurgeneeswijze. Fytotherapie onderscheidt zich van homeopathie omdat in er alleen…
Zelf kruidenthee maken

Zelf kruidenthee maken

Kruiden plukken, drogen en vermalen om thee te zetten is iets wat mensen verleerd hebben. Een eeuw geleden was dit nog heel gewoon. Door de industrialisatie van de maatschappij zijn we vergeten hoe en…
Gepubliceerd door Tom008 op 07-06-2012, laatst gewijzigd op 03-06-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties