Tom008 » Specials » Vegetarisch culinair

Eenvoudige en heerlijke vegetarische recepten

Eenvoudige en heerlijke vegetarische recepten De vegetarische keuken is een creatieve keuken. Een goed restaurant kun je herkennen aan het vegetarische menu. Als het vegetarische recept lekker is dan zegt dat veel over de kwaliteiten van de kok. Er zijn namelijk miljoenen vleesrecepten, maar erg weinig vegetarische recepten. De kok moet zelf op smaakonderzoek uit gaan om goed vegetarisch te koken.

Inhoud:


Een restaurant wat als vegetarisch menu alleen de oersaaie gebakken courgette heeft kun je sowieso links laten liggen wegens fantasieloosheid van het culinaire team.

Vegetarisch eten

Vegetarisch eten is goed voor de aarde. Als iedereen vlees zou laten staan is er veel minder landbouwgrond nodig. Onze verslaving aan vlees leidt tot:
  • de bio-industrie,
  • ontbossing van tropisch regenwoud voor landbouwgronden,
  • zinloos diervervoer in vrachtwagens,
  • epidemieën onder staldieren,
  • ziektes die kunnen overslaan op mensen.

Daarnaast is de verstokte vleeseetgewoonte verantwoordelijk voor een grote hap uit ons maandelijkse budget. Wie geen vlees eet hoeft een paar dagen per maand minder te werken.

We leren vlees eten

In de maatschappij leren we vlees eten. Scholen, reclame, films en boeken vertellen ons dat vlees eten gewoon is. Voor een dier en een dierlijk mens is vlees eten inderdaad doodnormaal. Mensen die zich niet overgeven aan hun dierlijke neigingen tot opeten van andere dieren zijn vaak intelligenter en verlichter dan hun op dierbeluste soortgenoten. De belangrijke vredesfilosoof Ghandi was vegetariër. Leonardo da Vinci zei dat er ooit een tijd zal komen dat het doden van dieren net zo slecht wordt geacht als het doden van mensen. Als da Vinci nu had geleefd had hij waarschijnlijk Partij voor de Dieren gestemd.

Vleeslobby

De vleeslobby spiegelt het publiek een onjuiste variant van de werkelijkheid voor. Vleesproductie gaat gepaard met het toedienen van groeihormonen aan runderen die ook in de mens komen. De groeihormonen voor dieren zijn dezelfde producten als antibiotica voor mensen. Daardoor worden mensen immuun voor deze medicijnen. Modern industrievlees is daarmee nog minder goed dan wild vlees.

Mens is herbivoor

Mensen zijn van nature geen alleseters maar herbivoren. Het bewijs is ons gebit en ons darmstelsel. 100% Vegetarische primaten zoals Orang Utans hebben een gebit dat sterk lijkt op onze kiezen en tanden. Vleeseters zoals katachtigen hebben een totaal afwijkend gebit en spijsverteringssysteem. Overigens weten erg weinig mensen dit. Zelfs leraren en afgestudeerden denken dat mensen van oorsprong alleseters zijn. Dat zeggen ze vooral om hun neiging tot vlees eten te legitimeren. Wetenschappelijk gezien zijn menselijke lichamen 100% afgestemd op een vegetarisch leven. Het denkbeeld over de mens als vleeseter of alleseter wordt aan iedereen overgedragen terwijl het wetenschappelijk onjuist is.

Het carnisme als geloof

Voor sommige vleeseters komt het vegetarisme over als een geloof. Het is juist omgekeerd. Het meeste wijdverbreide geloof is het carnisme, het geloof in vlees. Elke dag offert men een stukje dood vlees om zijn eigen lichaam te bevoordelen. Wie goed kijkt naar mensen ziet dat bepaalde eigenschappen van dieren worden overgenomen door mensen die veel van dat dier eten. Dat is de reden dat varkens eten bij joden en moslims verboden is geworden. Voor het varkenseetverbod vonden de religieuze leiders dat mensen teveel varkensvlees aten. Hierdoor werd men niet alleen lelijker maar ging men zich ook minder slim gedragen. Om de mensen tegen hun neiging van overmatig varkens eten te beschermen, is het verbod ingevoerd. Het niet eten van varkens heeft voor joden of moslims geen religieuze oorsprong. Het is een maatregel geweest van leiders die inzagen wat voor drempels vlees eten oplevert voor de mens die zich wil ontwikkelen op spiritueel gebied.

Quote: Paul mcCartney: Als een slachthuis glazen muren had, zou iedereen vegetariër zijn.

10 frisse citroentips

Een citroen is een lekker ingrediënt in drankjes en salades. De citroen smaakt fris, is gezond en werkt dorstlessend. Een citroen behoort tot de citrusvruchten, net zoals mandarijn, sinaasappel, grape…
Aardappelvariaties

Aardappelvariaties

Aardappels zijn in oneindig veel variaties te bereiden. In dit artikel staan een aantal tips hoe je aardappels lekker kunt klaarmaken zonder urenlang in de keuken te staan. Vooral als je niet van aard…

Bloemen om van te smullen

Sommige bloemen kun je eten! Ze smaken vaak zoet. Natuurlijk kennen we allemaal de kappertjes; ingemaakte bloemknopjes. Het is ook vrij algemeen bekend dat de bloem van de Oost-indische Kers eetbaar i…

De warme wintersalade

Een warme salade is een maaltijd die koude en warme ingrediënten combineert. Sommige salades hebben een warme dressing terwijl de rest van de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Andere warme salade…

Gado-Gado, Indonesisch groentegerecht met pindasaus

Gado-gado is een Indonesisch gerecht dat vaak wordt omschreven als groente in pindasaus. Als je in Indonesië elke dag in een ander restaurant gado-gado eet, zul je merken dat dit gerecht overal weer a…

Groente en kruiden creatief bewaren

Een prei kun je prima bewaren door hem in de grond te stoppen. Om de wortelvorming te stimuleren kun je hem eerst tussen de 3 en 5 dagen in een glazen pot voor het raam zetten. Zijn wortels worden dan…

Het verschil tussen tahoe en tempeh

Tahoe en tempeh zijn beide van soja gemaakt. Beide komen uit Zuid-Oost Azië. Dat zijn eigenlijk de enige overeenkomsten. Tahoe of tofu komt uit China en Japan. Tempeh komt uit Indonesië. Tahoe wordt i…
Reuzenbalsemien of Himalaya balsemien

Reuzenbalsemien of Himalaya balsemien

De reuzenbalsemien is een wilde plant die in Nederland tegenwoordig in elk natuurgebied te vinden is. Het is familie van het vlijtig Liesje, komt oorspronkelijk uit Azië en zijn Latijnse naam is impat…
Vegadates, dating voor vegetariërs

Vegadates, dating voor vegetariërs

Voor vegetariërs is er een speciale dating site. Geliefden eten vaak samen. Wanneer één van de minnaars vegetariër is dan wordt het op een gegeven moment een gespreksonderwerp. Koken verloopt heel and…
Vegetarische delicatessen op de barbecue

Vegetarische delicatessen op de barbecue

Vegetarisch eten is heerlijk, maar je hebt er wel meer werk aan om het klaar te maken. In de zomer als er veel gebarbecued wordt kun je als vegetariër gewoon meedoen. Een vegetarische burger op de bar…
Wat is groente blancheren?

Wat is groente blancheren?

Blancheren is een handeling die in de keuken wordt verricht. Blancheren kan zowel in water als in olie. De keukentechniek van het blancheren is eenvoudig en voor iedereen te leren. Blancheren is groen…

Zelf mayonaise maken

Mayonaise is een heerlijke toevoeging aan het eten. Je kunt het eenvoudig zelf maken. Voordeel als je het zelf maakt is dat je er geen suiker in doet en een olie zelf kunt kiezen. In supermarktmayonai…

Zomersalades; 2 varianten met fruit

Zomersalades zijn salades met toevoeging van fruit. Een salade is meestal een bijgerecht. Als je wilt kun je van iedere salade een maaltijdsalade maken. Een maaltijdsalade is lekker en voedzaam. In de…
Gepubliceerd door Tom008 op 23-12-2010, laatst gewijzigd op 07-06-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LustrousTaiwan, Pixabay
  • Bron: http://www.peta.org/living/vegetarian-living/The-Natural-Human-Diet.aspx
  • http://www.stevepavlina.com/blog/2005/09/are-humans-carnivores-or-herbivores-2/