Kruiden zijn lekker en gezond
Kruiden en mensen hebben iets samen. Mensen gebruiken sinds jaar en dag kruiden. Ieder medicijn bevat kruidenbestanddelen. Elk kruid heeft medicinale werkingen. Sommige kruidenexperts zeggen dat het beter is het hele kruid te gebruiken in plaats van een bestandsdeel. Kruiden groeien overal om ons heen, in het wild, tussen de stoeptegels, in kruidentuinen, in onze moestuinen en vaak zelfs in de vensterbank van het keukenraam.
Inhoud:
Plantaardig
Verse kruiden hebben het imago van extra lekker en speciaal te zijn. In elke supermarkt kunnen we kruidenplantjes kopen zoals bieslook, mint, basilicum, tijm, oregano en peterselie. Kruiden maken het eten lekkerder. In het Engels maakt men onderscheid tussen herbs en spices. In het Nederlands kennen we alleen het woord kruid. Onder herbs vallen eigenlijk ook bloemen en blaadjes. Als we correct willen zijn dan moeten we medicinaal en culinair gebruik van bloemen, vruchten, noten, zaden, schors en bladeren onder de kruiden scharen.
Bloemen
De bloemen van de roos kunnen we gewoon opeten. Bloemen van diverse planten kunnen meedoen in heerlijke salades. Bloemen als slablad gebruiken heeft het voordeel dat de salade meer dan alleen groen is. Je kunt een creatieve kleurencombinatie samenstelllen met bloemen. Courgettebloemen, vlijtige liesjes en geraniums vrolijken menig salade op.
Naast de bekende groenten van de markt, groentenboer en supermarkt zijn er
wilde groenten, ze wachten geduldig tot je ze gratis plukt!
Bladeren
De verse, jonge bladeren van de eik kun je gebruiken om thee van te zetten. Een eik is een sterke boom. Jonge eiken zijn stevige planten. Een thee van eikenbladeren helpt iemand om aan te sterken. Veel groentes zoals knolgewassen hebben ook eetbare bladeren. Het zou zonde zijn om die weg te groeien. De bleekselderij heeft lekker frisse stengels maar de blaadjes zijn weer uitstekend te gebruiken om een soep mee te kruiden. Het groene gedeelte van een bloemkool is ook te koken en om op te eten. Jonge radijsblaadjes doen het goed in salades. Voor vrijwel alle groene kruiden is raadzaam deze niet lang mee te koken. De smaak en de gezonde eigenschappen van kruiden nemen af als ze lang meekoken.
Noten en zaden
Noten en zaden zijn zeer gezond. De vetten van alle noten zorgen ervoor dat het cholesterolgehalte daalt. Dit in tegenstelling tot dierlijke vetten en vetten die worden gebruikt om te frituren. Van noten is het moeilijk dik worden, ondanks dat veel mensen het omgekeerde denken. Je wordt sneller dik van hetzelfde gewicht in suiker, dierlijke vetten en frituurprodukten dan van noten en zaden. Sommige zaden zijn zeer heilzaam. Walnoten werken goed voor de hersenen, sesamzaden helpen goed tegen verschillende vormen van eczeem en lijnzaad helpt goed voor de stoelgang en daarmee ook voor de lijn.
Kruidentuin
Een kruidentuin is niet alleen leuk om te onderhouden; het is lekker en gezond. Het idee dat je eigen kruiden uit de tuin plukt is meer dan een romantische gedachte. Het toezicht houden op je eigen tuin zorgt ervoor dat je weet wat je eet. Voor iedereen is het onderhoud van een tuin een leerzame ervaring.
Oneetbare planten
Sommige planten, bladeren of bloemen zijn niet eetbaar omdat ze giftig zijn. Eet dus nooit zomaar wat. Bestudeer eerst welke planten en kruiden je kunt eten voordat je in het wild gaat plukken. Neem een foto mee van de plant die je wilt plukken en een duidelijke beschrijving. Wanneer je zeker weet dat je met de goede plant van doen hebt dan kun je hem plukken. Officieel mag je in Nederland geen wilde kruiden plukken, maar deze wet is een dode letter. Pluk echter nooit uit een tuin als je geen toestemming hebt; alleen in natuurgebieden en openbare parken kun je vrij kruiden plukken.