Geniet, maar met tomaten
De tomaat is een nachtschadeplant. Andere leden van de nachtschadeachtigen zijn aubergine, aardappel, boomtomaat, goji-bessen, paprika, rode peper, tabak en aardappel. Tomaten zijn voor de meeste mensen gezond, maar niet voor iedereen. Hoe zit dat precies? In nachtschadegroenten zitten niet alleen voedingsstoffen; er zitten ook een aantal non-fytonutriënten in. Normaal gesproken neemt het lichaam die niet op. Maar sommige mensen hebben last van verhoogde permeabiliteit van de darmen. Permeabiliteit betekent doorlaatbaarheid. Er worden stoffen doorgelaten en afgegeven aan het bloed die eerder schade kunnen aanrichten dan dat ze een gezondheidsfactor zijn.
Inhoud:
Prima voedingsbron voor de meesten
Tomaten mogen dan voor een kleine groep mensen geen gezondheidswaarde hebben; ze kunnen een prima voedingsbron vormen voor het overgrote deel van de mensheid. Als een natuurarts vermoedt dat iemand last heeft van nachtschadeproducten, zal deze adviseren om het eliminatiedieet te doen. In een eliminatiedieet onthoud je je van een groep voedselsoorten die de meeste klachten geven, met name tarweproducten, zuivel, vlees en nachtschadesoorten.
Eettips koude tomaat
Verse tomaten zijn een lekkernij op brood. Een
speltboterham met roomboter, tomaat en gomasio is op zich al een lekkere en gezonde hap. Je kunt ook kwark,
komkommer en tomaat op brood doen. In Mediterrane landen snijden ze soms een stokbrood open om deze in te wrijven met een halve tomaat en een
knoflooklteentje. Dit kun je vervolgens roosteren om een heerlijk en oersimpel broodje te verkrijgen. Dit is eveneens een
vegetarische delicatesse op de barbecue.
Een tomatensaus maken
Warme tomaten kun je schillen door ze te laten schrikken in kokend water. Na een halve minuut barst het velletje en kun je ze onder de koude kraan wassen. Hierna pureer je ze en warm je ze op. Ze hoeven niet te koken. Tijdens het opwarmen fruit je een
uitje of
sjalotje en wat knoflook. Doe dit het liefst in
kokosolie. Dit mengsel die je bij de opgewarmde tomaten. Daarna kun je er groene kruiden naar smaak bijvoegen zoals
oregano,
basilicum,
marjolein,
citroenmelisse en
munt. Nu heb je een heerlijke tomatensaus gemaakt. Het kan zijn dat je de saus wat te waterig vindt. In dat geval kun je een gekookte
pastinaak of wortel toevoegen; dat bindt de saus. Ook kun je een paar eetlepels biologisch
speltmeel of
tarwemeel toevoegen.
Verhoogde permeabiliteit? Eet geen tomaat
Mensen met een candidaschimmel, gastritis en de ziekte van Crohn hebben last van verhoogde permeabiliteit. Hun maag- en darmslijmvliezen werken niet meer optimaal. Daarom zullen natuurartsen deze mensen aanraden om zich te onthouden van het eten van planten uit de nachtschadefamilie. Overigens zijn vele diëtisten niet van deze problemen op de hoogte. Je kunt voor veel voedingsproblemen niet goed terecht bij een diëtist. Diëtisten zullen in veel gevallen allerlei fabrieksvoedsel aanraden en dat zou een natuurarts niet snel doen.
De darm denkt mee
De gemakkelijkste manier om verhoogde permeabiliteit op te lopen is het doen van een penicillinekuur. Door deze synthetische antibiotica wordt de darmflora verstoord. Hierdoor worden enzymen niet meer aangemaakt, kan het lichaam sommige vitaminen zoals B12 niet meer aanmaken en gaat de kwaliteit van de spijsvertering in het algemeen achteruit. Vele ziekten zijn een nasleep van een antibioticakuur. Denk hierbij aan overgroei van schimmels en bacteriën zoals candida, ziekte van Crohn en gastritis. Bij deze laatste vorm zijn er zoveel bacteriën in de darm gekomen dat het lichaam de situatie wilt herstellen door een infectie. Deze infectie gaat vanzelf over maar als we hierom weer een antibioticakuur gebruiken, kunnen de problemen zich opstapelen. In een later stadium kan zelfs de permeabiliteit dermate toenemen dat er psychische ziekten kunnen ontstaan zoals depressies en zelfs psychose. Wie hierover meer medische achtergrond wilt lezen, bestudeert het boekje ''De darm denkt mee'' van K.D. Runow.
Groene tomaten worden niet door dieren gegeten en voor mensen zijn ze eveneens ongezond. /
Bron: Linda Rosendahl, Wikimedia Commons (Publiek domein)Steeds meer mensen krijgen last van hun darmen en dienen daarom tomaat te vermijden.
Eet geen groene tomaat
Een groene tomaat wordt in de natuur niet gegeten. Hoewel vogels graag een rijp, rood tomaatje versmaden laten ze de groene tomaat hangen. Hoe komt dat? Dieren volgen hun instinct en dat instinct vertelt hun dat groene tomaten ongezond zijn. De dieren hebben volstrekt gelijk. In groene tomaat zit relatief veel tomatine; dat is een giftige stof. Overigens zijn er wel landen waar ze groene tomaten koken. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Thailand waar je een groene tomaat in de soep kan aantreffen. Door het koken verdwijnen tomatinen dus kan deze groene tomaat wel gegeten worden. De oneetbaarheid van groene tomaten geldt enkel voor rauwe tomaten. Nu is het wel zo dat gerijpte tomaten meer gezonde stoffen bevatten. Je kunt daarom beter altijd wachten met het eten an tomaat totdat ze rijp zijn.