Nederlandse uitvinders
In deze special lees je over uitvinders uit Nederland. Al 400 jaar worden er in Nederland wetenschappelijke uitvindingen gedaan die in de hele wereld worden over genomen. In deze special lees je over nieuwe en oude uitvindingen.
Gouden Eeuw
De gouden eeuw was een bloeitijd voor de Nederlandse economie. Deze eeuw had nooit goud geworden als er niet een aantal belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen waren gedaan
Voorbeelden
Voorbeelden van uitvindingen uit de 17e eeuw zijn: de duikboot, de microscoop en de zaagmolen. De microscoop is zeer belangrijk geweest voor de medische wetenschap. In Nederland werd voor het eerst microbiologie bedreven. Door de uitvinding van de zaagmolen kon in de Zaanstreek boven Amsterdam het eerste industriele gebied ter wereld ontstaan.
Tegenwoordig
Tegenwoordig onderscheidt Nederland zich nog steeds op het gebied van innovatie. Relatief veel bedrijven hebben in Nederland hun Reasearch and Development-afdeling staan. Er worden in Nederland geregeld medische ontdekkingen gedaan die een doorbraak op hun terrein zijn.
Tegenhanger
De tegenhanger van deze special zijn de is de special Mislukte Uitvindingen. Deze zijn ook interessant om te lezen want aan elke uitvindingen gaan mislukte uitvindingen vooraf.
Cornelis Drebbel was een uitvinder uit de 17e eeuw die onder meer de kwikthermostaat en een perpetuum mobile heeft uitgevonden. Zijn meest spectaculaire uitvinding was de onderzeeboot. Deze uitvinding…
Er had geen gouden eeuw geweest zonder zaagmolen. Boven Amsterdam lag het eerste industriegebied in de wereld. Krelis Lootjes uit Uitgeest heeft een belangrijke rol gespeeld in de vaderlandse geschied…
Nederlandse uitvinders hebben een stormbestendige paraplu uitgevonden. De paraplu kan niet binnenstebuiten klappen. Hij draait mee met de wind. Hij wordt in de volksmond “Stealth Umbrella” genoemd, om…
De uitvinding van de microscoop is een ingewikkeld verhaal. Meerdere mensen claimen de microscoop te hebben uitgevonden. Het is in ieder geval in Nederland gebeurd. Misschien wel door meerdere mensen…
Pieter van Musschenbroeck (1692-1761), geboren en gestorven te Leiden, is professor geweest aan de universiteit van Duisburg, Utrecht en Leiden. Hij gaf les in geneeskunde, wiskunde, natuurkunde, astr…
Wil jij ook zonder motor snelheidsovertredingen begaan op de snelweg? Het kan met de windmobile. Deze uitvinding waarop James Amick in 1976 patent kreeg is helaas nooit tot commerciële ontwikkeling ge…
Gepubliceerd door Tom008 op 17-05-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.