Zaden en pitten
Zaden zijn een belangrijke toevoeging aan ons eten. Wie dagelijks wat willekeurige zaden aan zijn eten toevoegt loopt een minimale kans op een mineralentekort. Zaden en pitten zijn prima roosterbare voedselsoorten. Zowel culinair als gezondheidstechnisch verrijk je jouw menu met zaden. Ze bieden smakelijke geneeskracht. Van rijstmaaltijden tot muesliontbijten; allerlei soorten voeding komt in aanmerking om middels zaden en pitten verrijkt te worden. Neem eerst wat smakelijke eettips tot je en doe er je voordeel mee!
Zonnebloempitten /
Bron: Peter Griffin, PublicDomainPicturesInhoud:
Brood
Zaden kunnen door het brooddeeg worden gedaan. Als je zelf brood bakt is het een goed idee om sesamzaad, zonnebloempitten, pijnboompitten, pompoenpitten en gebroken lijnzaad door het brood te doen. Niet iedereen heeft genoeg geduld om zelf biologisch brood te bakken. Daarom kun je er bij de bakker voor kiezen om brood met toegevoegde zaden te kopen. Zaden maken het brood een stuk gezonder.
Broodbeleg
Er zijn allerlei soorten boterhambeleg te koop in de biologische winkel. Zonnebloempittenpasta is een voorbeeld van een oergezond zadensmeersel. Daarnaast is tahin overbekend. tahin wordt soms net iets te vloeibaar voor op brood bevonden maar als je het combineert met biologische pindakaas is het een uitstekend boterhambeleg. Een zadenpasta laat zich uitstekend combineren met
komkommerplakjes,
alfalfa of versnipperde stukjes
ui.
Muesli
Muesli die je in de winkel hebt gekocht kun je uitstekend zelf aanvullen met zaden. Zaden kunnen een medicinale functie hebben. Door ze toe te voegen aan muesli kun je een
zelfgemaakte muesli op jouw maat serveren. Je kunt de zaden in de voorraadpot muesli mengen of elke ochtend naar eigen inzicht aan je schaaltje met muesli toevoegen. dat laatste heeft het voordeel dat je flink kunt variëren met het type muesli wat je eet. Variatie is iets waar ons lichaam van houdt.
Rijst
Wanneer je rijst kookt en je staat op het punt het op het bord te serveren, kun je er over denken om zaden als zonnebloempitten door de rijst te doen. dat maakt de rijst voedzamer. Afgekoelde rijst is een uitstekende basis voor een salade. Ook deze rijst is prima aan te vullen met zaden. Lijnzaad en sesamzaad kun je rustig een paar minuten laten meekoken met de rijst. dat komt de opneembaarheid van de voedingsstoffen in deze zaden te goede.
Pasta
Wanneer je een pasta maakt kun je deze extra voedselwaarde geven door het toevoegen van zaden. Eventueel rooster je de zaden door ze een minuutje op een half vuurtje in een koekenpan zonder boter of olie te verwarmen. Zo krijgen de zaden extra smaak. daarbij komt het voordeel dat verwarming zorgt voor een betere opneembaarheid van de inhoudsstoffen. Kortom: je haalt meer uit de zaden en pitten als je ze kortstondig verwarmt.
Omelet
Een omelet kun je op allerlei manieren verrijken.
Champignons, uitjes en
tomaat zijn bekende middelen om een omelet extra cachet te geven. Aan zaden zul je niet snel denken als je een omelet wilt voorzien van een extra ingrediënt. waarom eigenlijk niet? Een omelet bestrooien met een eetlepel zaden betekent dat je nog meer oergezonde eiwitten binnen krijgt.
Zaden als snack
Je kunt geroosterde zaden en pitten in een schaaltje op tafel zetten met een theelepeltje erbij. De inhoud van het theelepeltje doe je op je hand en deze breng je naar de mond teneinde een pure smaaksensatie van een zelf geroosterde lekkernij te verkrijgen. Roosteren is zo makkelijk en snel gedaan. Je hoeft slechts een koekenpan op het vuur te zetten, deze flink te verwarmen en de zaadjes erin te doen. Wanneer ze een piepklein beetje bruin beginnen te worden doe je de zaden en pitten in een schaaltje. Dat is vaak al na een minuut. Een andere eettip is om geroosterd zaad te sprenkelen over toastjes met roomkaas. Mmmmm!