Tom008 » Specials » Zaden

Zaden en pitten

Zaden en pitten Zaden zijn een belangrijke toevoeging aan ons eten. Wie dagelijks wat willekeurige zaden aan zijn eten toevoegt loopt een minimale kans op een mineralentekort. Zaden en pitten zijn prima roosterbare voedselsoorten. Zowel culinair als gezondheidstechnisch verrijk je jouw menu met zaden. Ze bieden smakelijke geneeskracht. Van rijstmaaltijden tot muesliontbijten; allerlei soorten voeding komt in aanmerking om middels zaden en pitten verrijkt te worden. Neem eerst wat smakelijke eettips tot je en doe er je voordeel mee!
Zonnebloempitten / Bron: Peter Griffin, PublicDomainPicturesZonnebloempitten / Bron: Peter Griffin, PublicDomainPictures

Inhoud:


Brood

Zaden kunnen door het brooddeeg worden gedaan. Als je zelf brood bakt is het een goed idee om sesamzaad, zonnebloempitten, pijnboompitten, pompoenpitten en gebroken lijnzaad door het brood te doen. Niet iedereen heeft genoeg geduld om zelf biologisch brood te bakken. Daarom kun je er bij de bakker voor kiezen om brood met toegevoegde zaden te kopen. Zaden maken het brood een stuk gezonder.

Broodbeleg

Er zijn allerlei soorten boterhambeleg te koop in de biologische winkel. Zonnebloempittenpasta is een voorbeeld van een oergezond zadensmeersel. Daarnaast is tahin overbekend. tahin wordt soms net iets te vloeibaar voor op brood bevonden maar als je het combineert met biologische pindakaas is het een uitstekend boterhambeleg. Een zadenpasta laat zich uitstekend combineren met komkommerplakjes, alfalfa of versnipperde stukjes ui.

Muesli

Muesli die je in de winkel hebt gekocht kun je uitstekend zelf aanvullen met zaden. Zaden kunnen een medicinale functie hebben. Door ze toe te voegen aan muesli kun je een zelfgemaakte muesli op jouw maat serveren. Je kunt de zaden in de voorraadpot muesli mengen of elke ochtend naar eigen inzicht aan je schaaltje met muesli toevoegen. dat laatste heeft het voordeel dat je flink kunt variëren met het type muesli wat je eet. Variatie is iets waar ons lichaam van houdt.

Rijst

Wanneer je rijst kookt en je staat op het punt het op het bord te serveren, kun je er over denken om zaden als zonnebloempitten door de rijst te doen. dat maakt de rijst voedzamer. Afgekoelde rijst is een uitstekende basis voor een salade. Ook deze rijst is prima aan te vullen met zaden. Lijnzaad en sesamzaad kun je rustig een paar minuten laten meekoken met de rijst. dat komt de opneembaarheid van de voedingsstoffen in deze zaden te goede.

Pasta

Wanneer je een pasta maakt kun je deze extra voedselwaarde geven door het toevoegen van zaden. Eventueel rooster je de zaden door ze een minuutje op een half vuurtje in een koekenpan zonder boter of olie te verwarmen. Zo krijgen de zaden extra smaak. daarbij komt het voordeel dat verwarming zorgt voor een betere opneembaarheid van de inhoudsstoffen. Kortom: je haalt meer uit de zaden en pitten als je ze kortstondig verwarmt.

Omelet

Een omelet kun je op allerlei manieren verrijken. Champignons, uitjes en tomaat zijn bekende middelen om een omelet extra cachet te geven. Aan zaden zul je niet snel denken als je een omelet wilt voorzien van een extra ingrediënt. waarom eigenlijk niet? Een omelet bestrooien met een eetlepel zaden betekent dat je nog meer oergezonde eiwitten binnen krijgt.

sesamzaad / Bron: Jitender Kumar, Wikimedia Commons (Publiek domein)sesamzaad / Bron: Jitender Kumar, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Zaden als snack

Je kunt geroosterde zaden en pitten in een schaaltje op tafel zetten met een theelepeltje erbij. De inhoud van het theelepeltje doe je op je hand en deze breng je naar de mond teneinde een pure smaaksensatie van een zelf geroosterde lekkernij te verkrijgen. Roosteren is zo makkelijk en snel gedaan. Je hoeft slechts een koekenpan op het vuur te zetten, deze flink te verwarmen en de zaadjes erin te doen. Wanneer ze een piepklein beetje bruin beginnen te worden doe je de zaden en pitten in een schaaltje. Dat is vaak al na een minuut. Een andere eettip is om geroosterd zaad te sprenkelen over toastjes met roomkaas. Mmmmm!
De geneeskracht van chiazaad

De geneeskracht van chiazaad

Chiazaad zijn kleine zaadjes die anno 2014 nog maar relatief kort in de schappen van winkels liggen. Een pak of zak van dit product ligt in elke biologische winkel, waar in vergelijking met een doorsn…
De geneeskracht van hennepzaad

De geneeskracht van hennepzaad

De Boeddhisten in India eten tijdens het vasten een wietzaadje per dag. Hennepzaad wordt al eeuwenlang als zeer gezond beschouwd zodat als je vast je toch voldoende voedingstoffen in de vorm van fyton…
De geneeskracht van lijnzaad

De geneeskracht van lijnzaad

Lijnzaad is een supergezond zaad en goed voor de lijn. Het komt van het vlasplantje en wordt daarom ook vlaszaad genoemd. Je kunt lijnzaad prima over een groene salade heen strooien of aan een pasta o…
De geneeskracht van mosterd

De geneeskracht van mosterd

Snoep je graag kaas? Gebruik mosterd erbij. Dat zorgt voor een snellere afbraak van vetten. Dit is de ideale manier om op gewicht te blijven. Mosterd is een supergezonde toevoeging aan het eten. Er zi…
De geneeskracht van papayazaad

De geneeskracht van papayazaad

De papayavrucht en papayabladeren en papayabloemetjes zijn erg gezond. De vrucht wordt wereldwijd gegeten. De bladeren eet men vooral in Zuidoost Azië en werken onder andere goed tegen malaria. De blo…
De geneeskracht van pijnboompitten; voedsel tegen obesitas

De geneeskracht van pijnboompitten; voedsel tegen obesitas

In totaal zijn er meer dan 100 soorten pijnbomen. Van 20 soorten worden pijnboompitten geoogst. Pijnboompitten worden het meest geoogst van de Siberische den en de Koreaanse den die beide in meer gebi…
De geneeskracht van pompoenpitten

De geneeskracht van pompoenpitten

Pompoenpitten zijn een voedzame pittensoort die je goed over salades kan sprenkelen. Pompoenpitten zitten regelmatig door lekker brood heen. Je kunt zelf koekjes bakken met pompoenzaadjes erop. Pompoe…

De geneeskracht van sesamzaad

Er wordt geschat dat de sesamplant slechts 5000 jaar geleden voor het eerst werd gecultiveerd. Sesamplant is een plant die goed tegen de droogte kan; hij groeit door in hete omstandigheden terwijl and…
De geneeskracht van vlozaad of psyllium

De geneeskracht van vlozaad of psyllium

Vlozaad is inheems in het westelijk Middellandse Zeegebied en Noord Afrika. Het plantje wordt ongeveer 50 centimeter hoog. Hij krijgt kleine gele bloemetjes waar later zwarte zaadjes uit ontstaan. Dit…
De geneeskracht van zonnebloempitten

De geneeskracht van zonnebloempitten

Zonnebloempitjes ondersteunen de detox-werking van de lever en zijn tevens een natuurlijke cholesterolverlager. Pitjes van de zonnebloem zijn supergezond. Ze zitten tjokvol met gezonde vitaminen en mi…
De voedingswaarde van maanzaad

De voedingswaarde van maanzaad

Maanzaad zijn de zaadjes van de slaapbol of bolpapaver. Deze vrolijk gekleurde bloem groeit her en der in het wild in Nederland. Het is een eenjarige plant die in verschillende kleuren zoals oranje, r…
Koolzaadolie: bij twijfel niet kopen mijn kijk op

Koolzaadolie: bij twijfel niet kopen

Is koolzaadolie goed of slecht? De wetenschap is er verdeeld over. Je kunt het zelf uitmaken. Sommigen vinden het een schandaal dat het verkocht mag worden. De industrie is in ieder geval blij met een…
Sesamzaad, heerlijk en voedzaam

Sesamzaad, heerlijk en voedzaam

Sesamzaad is het gezondste zaad wat de mens kent. Deze knapperige lekkernij is ook het oudste zaad. Sesamolie is waarschijnlijk de oudste plantaardige olie die de mensheid gebruikt. Sesamzaad zit boor…

Zaden, waarom zijn ze supergezond?

In zaden zitten allerlei belangrijke omega 3-vetzuren. Zaden bevatten net als noten veel gezonde enkelvoudige vetten, vitamine E en vezels. Er is een grote hoeveelheid aan verschillende soorten zaden…
Gepubliceerd door Tom008 op 29-05-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties