Tom008 » Specials » Geneesplanten

Geneeskrachtige planten

Sommige mensen kijken neer op het gebruik van kruiden, vruchten en andere plantaardigheden als medicijn. Dat is geheel onterecht. Ten eerste vergeet men dikwijls dat alle geneesmiddelen gebaseerd zijn op de werkzaamheid van plantonderdelen. Ten tweede is het zo dat de farmaceutische industrie vrijwel alle traditionele medicijnen heeft omgezet in medicijnen. Ten derde bevestigt wetenschappelijk onderzoek keer op keer dat volksmedicijnen inderdaad de medicinale werking heeft die ze worden toegeschreven. Uiteraard brengt de wetenschap ook correcties aan. niet zelden blijkt een traditionele geneesplant meer medicinale effecten te bewerkstelligen dan artsen uit de oudheid en Middeleeuwen hadden gedacht.

Inhoud:


Gratis medicijn of duur alternatief?

De wetenschap abstraheert een stofje uit een plant en legt daar patent op met als doel geld te verdienen aan een medicijnen. Planten die veelvuldig in het wild voorkomen en gratis verkrijgbaar zijn worden ineens erg duur gemaakt door industriële toepassing. Een treffend voorbeeld daarvan is Mariadistel. Velen zien dit aan voor notoir onkruid en halen het onder gemor met moeite uit de tuin. Ondertussen koopt men voor tientallen euro's medicijnen op basis van mariadistel.

Waarom dure synthetica ipv gratis planten?

De vraag dringt zich aan waarom niet iedereen weet dat Mariadistel zo gezond is. Dat komt door de aard van de wetenschap. De wetenschap kan namelijk erg goed de werkingen van een enkel stofje bestuderen. Geneesplanten bevatten tientallen stoffen met medicinale werkzaamheid. De huidige stand van wetenschap is niet bij machte om te onderzoeken hoe tientallen stofjes uitwerken in het menselijk lichaam. Men kan geen logisch oorzaak-gevolgverband in kaart brengen. Dat heeft te maken met dat niet alleen de geneesplant een gecompliceerd samenstelsel van chemische componenten is maar ook het menselijk lichaam zelf. Iedereen reageert weer anders op een stof, laat staan op tientallen stoffen. Om het nog wat gecompliceerder te maken wordt in de fytotherapie gebruik gemaakt van kruidenmengsels. Dat betekent dat er honderden stoffen actief zijn. Wanneer je bedenkt dat sommige werkzame componenten elkaar versterken, wat de synenergetische werking wordt genoemd, krijg je een idee hoe complex het is voor de wetenschap om de werking van geneeskruiden op de mens te onderzoeken.

Empirisch vs dubbelblind klinisch

Wat geneesheren uit de antieke tijd deden is: de werking van een plant bestuderen. Het ging de geneesheren er in eerste instantie niet om hoe een geneesplant werkt maar alleen dat het werkt. Dat wordt empirische wetenschap genoemd. Tegenwoordig wordt er laatdunkend neergekeken op deze vorm van wetenschap; het wordt als een inferieure vorm van wetenschap bedrijven beschouwd. De huidige wetenschap ongebruikt alleen uitkomsten als ze zijn vast gesteld door dubbelblind klinisch wetenschappelijk onderzoek. Dubbelblind staat voor: er wordt een medicijn aan de ene roep patiënten gegeven en een placebo aan de andere groep. Zowel de artsen als patiënten weten niet wat waar in zit. Deze manier van onderzoek maakt voor wetenschappers beter inzichtelijk hoe een stof werkt. Overigens neemt de effectiviteit van de dubbelblind-methode gek genoeg steeds af omdat placebo´s beter werken! Het lijkt wel alsof de mensen die denken dat ze een medicijn krijgen, zichzelf genezen. Dat effect was er altijd al maar de laatste 10 jaar is dit nog sterker geworden, alsof mensen over een grotere psychische geneeskracht beschikken. Voor de wetenschappers is het lastig dat placebo´s steeds meer geneeskracht oproepen. Zij kunnen dan minder goed bepalen wat het stofje in het lichaam uitricht.

Wetenschap niet bij machte werking kruidenmengsel te meten

Wetenschappers kunnen via de dubbelblind-methode één stofje onderzoeken op zijn geneeskrachtige werkzaamheid maar ze zijn nog niet in staat om een grote hoeveelheid stoffen tegelijk te onderzoeken. Kruiden en vooral kruidenmengsels met empirisch bewezen geneeskracht kunnen daardoor niet of moeilijker in dubbelblind klinische onderzoeken getest worden. Omdat door de hiervoor genoemde complexiteit van geneeskrachtige componenten men nog niet in staat is kruiden en kruidenmengsels aan dubbelblind wetenschappelijk onderzoek te onderwerpen, ontstaat er soms de gedachte dat de geneesplanten dus niet werken. Dat is de onderbouwing van de voedingsbodem voor sceptici die ten aanzien van de volksgeneeskunde haastig klaar staan om labels als 'kwakzalverij' erop te plakken. Door deze onheuse belabeling bedekt de wetenschap zijn eigen tekortkoming.

Fytotherapie heeft veel te danken aan wetenschap

Het zou niet van fair play betuigen om enkel op de tekortkomingen of anders gezegd: nobele uitdagingen, van de wetenschap te wijzen. De wetenschap heeft de kruidengeneeskunde juist een enorm grote dienst bewezen door consequent de geneeskrachtige werking van geneesplanten te onderzoeken en de medicinale werkzaamheid die in het verleden door empirisch onderzoek is bloot gelegd middels dubbelblind onderzoek te bevestigen. Het gebeurt steeds vaker dat de geneeskrachtige werkzaamheid van een plant door dubbelblinde onderzoeken wordt aangetoond. Het doel van de wetenschap is om een molecuul te abstraheren uit de werkzame plant en daar scheiden de wegen tussen kruidengeneeskunde en farmaceutische, reguliere wetenschap. Tot het punt dat de wegen scheiden maakt de fytotherapie dankbaar gebruik van de wetenschappelijke bevindingen. De fytotherapie is de moderne vorm van kruidengeneeskunde die op wetenschappelijk onderzoek is gebaseerd.
De geneeskracht van ABC-kruid of champagneblad

De geneeskracht van ABC-kruid of champagneblad

De bloemknoppen van ABC-kruid zijn heel bijzonder. Je kunt ze puur als amuse eten. Het geeft voor enkele minuten een verdovend gevoel in je mond en daarna komt een grote speekselproductie op gang. De…
De geneeskracht van Aloë Vera

De geneeskracht van Aloë Vera

Aloë vera is een plant die in het westen als kamerplant wordt gehouden. Deze plant heeft medicinale eigenschappen. Wanneer je de stengels opent dan zie je een gel. Deze gel is eetbaar en kan door een…

De geneeskracht van Amerikaans glidkruid

Amerikaans glidkruid is inheems in het oosten van Noord-Amerika. Hij groeit vaak op drassige bodem, bijvoorbeeld bij moerassen of bossen waar veel water door stroomt. Het is een vaste plant die maxima…
De geneeskracht van Amerikaanse Toverhazelaar

De geneeskracht van Amerikaanse Toverhazelaar

De Amerikaanse toverhazelaar komt voor aan de oostkust van Noord Amerika; van het Canadese Quebec tot Noord Florida en landinwaarts tot ter hoogte van Texas. Hij werd door Indianen veelvuldig gebruikt…

De geneeskracht van ashwaganda

Ashwaganda wordt zowel culinair als medicinaal ingezet. In de Indiase keuken worden de jonge bladeren van ashwaganda gebruikt in gerechten. De bladeren hebben enige medicinale waarde maar de wortel we…
De geneeskracht van Banaba

De geneeskracht van Banaba

De banababoom geeft een heerlijke thee die bovendien uitgesproken geneeskrachtig werkt tegen diabetes. De Banababoom groeit in India, Zuidoost Azië en de Filipijnen. PGG is de effectiefst werkzame sto…

De geneeskracht van beredruif

De beredruif komt van oorsprong voor in Noord-Amerika, waar beren graag van de vruchten van deze struik snoepen. Behalve in Noord-Amerika komt de beredruif ook voor in Scandinavië, Noord-Europa, IJsla…
De geneeskracht van bijvoet

De geneeskracht van bijvoet

Bijvoet groeit in vrijwel elk weiland aan de slootkant. Het is familie van de absinth maar de bijvoet smaakt veel minder bitter. Bijvoet wordt zo genoemd omdat mensen vroeger de bladeren van bijvoet i…
De geneeskracht van blauwe bosbesblad

De geneeskracht van blauwe bosbesblad

Het is een onjuiste veronderstelling om te denken dat de blauwe bosbes en de blauwe bessen dezelfde soorten zijn. De blauwe bes is beslist geen gecultiveerde versie van de blauwe bosbes, zoals sommige…

De geneeskracht van Boldo

Boldo is een tropische boom die oorspronkelijk enkel in de Andesgebieden van Zuid Amerika voorkomt. De bladeren en de vruchten van boldo kunnen worden gegeten. Vruchten van deze boom worden zowel rauw…

De geneeskracht van Calaguala

Calaguala is een geneeskrachtige varen die inheems is in Honduras. Hij is verspreid over het gehele tropische en subtropische deel van Midden en Zuid Amerika. De plant wordt voornamelijk ingezet tegen…
De geneeskracht van calendula of goudsbloem

De geneeskracht van calendula of goudsbloem

De calendula is een gecultiveerde bloem; hij wordt sinds jaar en dag om zijn diverse medicinale eigenschappen gebruikt. De oorspronkelijk calendulasoort stond waarschijnlijk in Azië en Oost-Europa maa…
De Geneeskracht van Canadese Geelwortel

De Geneeskracht van Canadese Geelwortel

Canadese geelwortel werd van oudsher als medicijn door Indianen gebruikt. Kolonisten hebben de plant ontdekt als medicinaal kruid en plukten er zoveel van dat de plant zeer zeldzaam is geworden. De Ca…

De geneeskracht van Chinese engelwortel of dong quai

Dong quai is één van de meest gebruikte kruiden in de Chinese geneeskunde. De Chinese engelwortel is een variant van de grote engelwortel die in Europa voorkomt. Net als in Europa is de engelwortel in…
De geneeskracht van chrysanthellum

De geneeskracht van chrysanthellum

Chrysanthellum is een nieuwe ster aan de hemel in het land der fytotherapie. Enige jaren geleden was het onbekend maar tegenwoordig wordt het steeds vaker ingezet als geneeskruid. Chrysanthellem is ee…
De geneeskracht van Citroengele Honingklaver

De geneeskracht van Citroengele Honingklaver

Honingklaver is een kruid wat reeds millennialang door de mensheid wordt gebruikt om zijn culinaire en medicinale kwaliteiten. Het kruid wordt gedroogd en gebruikt bij kaasmaken; zo ontstaat groene ka…

De geneeskracht van cordyceps

Van oorsprong leeft deze paddenstoel in de hooggegbergte van China op 3000 tot 5000 meter boven de zeespiegel waar hij als een parasiet op rupsen groeit. Hij koos als slachtoffer de Tibetaanse rups ui…
De geneeskracht van damiaanblad

De geneeskracht van damiaanblad

Damiaanblad groeit volop in Midden en Zuid Amerika, Mexico en het Zuiden van de V.S. De geneeskracht van damiaanblad kent vele kanten, Het is versterkend voor het lichaam, opbeurend voor de geest. daa…
De geneeskracht van de bittere oranje-appelboom

De geneeskracht van de bittere oranje-appelboom

De vruchten van deze boom vallen onder de citrusvruchten maar ze zijn zo bitter dat ze nauwelijks door iemand gegeten worden. Er wordt wel marmelade van gemaakt. De schil, het blad, de bloesem en de o…

De geneeskracht van Duivelsklauw

Duivelsklauw heeft een geneeskrachtige knol en komt uit de Kalahariwoestuin die ligt in Namibië, Zuid Afrika, Angola, Zambia en Botswana. In Zimbabwe groeit de duivelsklauw eveneens maar het is wel ee…
De geneeskracht van echinacea of rode zonnehoed

De geneeskracht van echinacea of rode zonnehoed

Rode zonnehoed is een schitterende sierplant in de tuin. Bovendien heeft hij sterke geneeskracht. De Indianen in Noord Amerika aten de wortel tegen diverse aandoeningen. De meeste mensen hebben wel ee…
De geneeskracht van echte guldenroede

De geneeskracht van echte guldenroede

Guldenroede is een mooie, gele bloem die soms bij bloemenwinkels te koop is. Daarnaast heeft het geneeskrachtige eigenschappen. Vroeger werd het een belangrijk wondkruid geacht. In de loop van de mode…
De geneeskracht van echte heemst

De geneeskracht van echte heemst

Van heemst kan een prima medicijn tegen hoest worden gemaakt. Het wordt medicinaal gebruikt tegen prikkelhoest, kriebelhoest, rokershoest, kinkhoest en droge hoest. Heemst is een oeroud geneeskruid. H…
De geneeskracht van engelwortel

De geneeskracht van engelwortel

Engelwortel werd in de Middeleeuwen, rond 1450, gebruikt om een medicijn tegen de gevreesde pest te maken. De plant kwam destijds alleen in het noorden van Europa voor en was bij de Romeinen onbekend.…
De geneeskracht van Eucalyptus

De geneeskracht van Eucalyptus

Als je met je duim in de stam van de eucalyptusboom drukt, dan blijft de duimafdruk gewoon staan. De bast is erg zacht. Oorspronkelijk groeit de boom alleen in enkele grote landeenheden van Oceanië. D…
De geneeskracht van Garcinia of guttengomboom

De geneeskracht van Garcinia of guttengomboom

De vrucht van de guttegomboom wordt minder gebruikt dan de schil van de vrucht. De schil is een ingrediënt in voedsel en de basis voor guttegomboom als geneeskrachtig middel tegen hoofdzakelijk obesit…
De geneeskracht van Gelderse roos

De geneeskracht van Gelderse roos

De vruchten van Gelderse roos kun je koken. Daarna zijn ze eetbaar; ze worden in balkanlanden traditioneel verwerkt tot vruchtenmousse. Gelderse roos is inheems in Europa behalve in het warme zuiden.…
De geneeskracht van Gele Gentiaan

De geneeskracht van Gele Gentiaan

Gele Gentiaan is te bitter om te eten. Het is een zeer gezond en veelzijdig geneeskruid. In de Middeleeuwen werd er van alles en nog wat mee genezen. Tegenwoordig wordt het in de fytotherapie aangewen…
De geneeskracht van gevlekt longkruid

De geneeskracht van gevlekt longkruid

Gevlekt longkruid is niet alleen een mooie plant om te zien maar het heeft bovendien een geneeskrachtige werking. Je kunt het eten als groente en je kunt er thee van zetten. Longkruid is al eeuwenlang…
De geneeskracht van gewone agrimonie

De geneeskracht van gewone agrimonie

De zaden van de agrimonie zijn eetbaar. Er kan meel van worden gemaakt. Dat gebeurt niet erg vaak maar in tijden van schaarste kan het een uitkomst bieden. In Scandinavische landen gebruikt men agrimo…
De geneeskracht van gewone klimop, Hedera Helix

De geneeskracht van gewone klimop, Hedera Helix

Gewone klimop is een plant die vele kennen als muurbedekker. Vroeger maakte men een lepel van klimophout zodat je nooit last had vean keelpijn. Dit klimmende kruid beschikt over geneeskracht voor inwe…
De geneeskracht van Ginkgo Biloba

De geneeskracht van Ginkgo Biloba

Ginkgo is een boom met een ontzettend grote kracht. Hij overleeft atoomexplosies, helpt tegen MS, hart- en vaatziekten, dementie en verergering van diabetes en Alzheimer. De boom kan duizenden jaren o…
De geneeskracht van gotu kola

De geneeskracht van gotu kola

Gotu kola is een plant die onder andere in de ayurveda wordt gebruikt. Het is een plant die aan eten wordt toegevoegd. Bovendien wordt hij gemixt met fruit in smoothies gebruikt. Je kunt ook sap van d…
De Geneeskracht van Griekse Alant

De Geneeskracht van Griekse Alant

Alant is een medicinale sierplant waarvan de bladeren en wortel geconsumeerd kunnen worden. In het Latijn heet deze plant Inula Helenium. Inula is een verbastering van Helenium. Helenium komt van Hele…
De geneeskracht van Groot Hoefblad

De geneeskracht van Groot Hoefblad

Groot hoefblad is geen eetbare plant. Voor medicinale doeleinden wordt vooral de wortel gebruikt waarvan slechts 6 tot 7 gram mag per dag worden gegeten. Meestal wordt er gewerkt met preparaten waarin…
De Geneeskracht van Groot Kaasjeskruid

De Geneeskracht van Groot Kaasjeskruid

Kaasjeskruid is een mooie sierplant met medicinale kenmerken. Hij is eetbaar; de jonge blaadjes kunnen als groente gegeten worden. De zaden, zaaddozen en bloemetjes worden eveneens gegeten; ze kunnen…
De geneeskracht van grote klit

De geneeskracht van grote klit

Grote klit houdt van vochtige grond en wordt regelmatig gevonden op braakliggende terreinen of bosranden. Naast de grote klit is er een kleine klit die dezelfde medicinale eigenschappen heeft. De bloe…

De geneeskracht van Guarana

De levensverwachting van guaranaconsumerende Indianen is een stuk hoger dan niet-guarana-eters uit het Braziliaanse oerwoud. Guarana is hét natuurlijke dopingmiddel voor sporters die in grote mate com…

De geneeskracht van gugul of Indiase mirre

Gugul is al 2500 jaar een medicijn in India en wordt ook Indiase mirre genoemd. Tegenwoordig wordt het voornamelijk aangewend voor de bestrijding van hart- en vaatziekten. Gugul is verwant aan mirre.…
De geneeskracht van Gymnema Sylvestre

De geneeskracht van Gymnema Sylvestre

De gymnema komt voor in heel Zuid-Azië. Het is een tropische klimplant met geneeskracht tegen onder andere diabetes. Het gekke aan deze plant is dat als je op de bladeren kauwt, je een tijd lang geen…

De geneeskracht van hartgespan

Hartgespan is een kruid dat je door soepen kunt doen. Dit mooi bloeiende kruid dat in de siertuin niet zou misstaan beschikt over geneeskracht tegen hartziekten, nervositeit en angst. Bovendien onders…
De geneeskracht van heermoes

De geneeskracht van heermoes

Jonge, in het voorjaar opschietende heermoesscheuten kunnen gegeten worden maar men moet wel uitkijken dat men niet een moeraspaardenstaart of schaafsto eet, die beide verwant zijn aan heermoes. Deze…
De geneeskracht van herderstasje

De geneeskracht van herderstasje

Het herderstasje is een plant met eetbare blaadjes, bloemetjes, zaden en wortel. Dit plantje zie je veel in Nederland maar je zult je waarschijnlijk nooit hebben afgevraagd hoe het heet. Het is vroege…
De geneeskracht van het driekleurig viooltje

De geneeskracht van het driekleurig viooltje

Van het driekleurig viooltje kun je thee drinken maar je moet er niet teveel van drinken want dan krijg je braakneigingen. Anderhalve gram is genoeg voor een glas thee en drink daar maximaal een liter…
De geneeskracht van Hondsdraf (Glechoma hederacea)

De geneeskracht van Hondsdraf (Glechoma hederacea)

Hondsdraf is een sierlijke bodembedekker die zich graag ophoudt in schaduwrijke omgevingen. Hondsdraf vind je vaak in de buurt van brandnetel. De twee stimuleren elkaar om te groeien. Beide kunnen wor…
De Geneeskracht van Hyssop

De Geneeskracht van Hyssop

Hyssop is inheems in Midden- en Zuid-Europa, Noord-Afrika en West-Azië. Het is een keukenkruid dat nooit wordt meegekookt; het moet op het laatste, vlak voor het opdienen worden toegevoegd. De bladere…
De geneeskracht van IJslands mos

De geneeskracht van IJslands mos

Heesheid kun je genezen met IJslands mosthee. IJslands mos is een geneeskruid zonder bijwerkingen. Het wordt in noordelijke streken gegeten door het te koken en er een gelei-achtig desert van te maken…
De geneeskracht van kalmoes

De geneeskracht van kalmoes

Kalmoes is een plant met eetbare jonge bladeren en wortel. Hij groeit in Nederland het liefst langs de waterkant. Van oorsprong komt kalmoes uit Zuid-Azië, hij is inheems in Mongolië en India. In de 1…

De geneeskracht van katsklauw

Katsklauw wordt in sommige Nederlandse winkels samento genoemd, komt uit het Amzonegebied en is verspreid naar andere delen van Zuid Amerika. De plant wordt al minstens tweeduizend jaar gekend door de…
De geneeskracht van kattendoorn

De geneeskracht van kattendoorn

Een kerkelijke mythe verhaalt dat de duivel op aarde probeerde te slapen maar dat niets hem tot ligplaats kon dienen, behalve bestekelde planten. Daarom valt kattendoorn onder de zogenaamde duivelse p…
De geneeskracht van kattensnor of kumis kucing

De geneeskracht van kattensnor of kumis kucing

Kattensnor, de plant waarvan Javaanse nierthee is gemaakt, wordt in Indonesië kumis kucing genoemd. Kumis betekent snor en kucing betekent kat. Kumis kucing betekent dus kattensnor. De bloemen van de…
De geneeskracht van klaproos

De geneeskracht van klaproos

De klaproos is een mooie bloem die rood van kleur is. Hij komt oorspronkelijk voor in het Middellandse Zeegebied en heeft zich door heel Europa, Azië en Noord Afrika verspreid. Hij is ingevoerd in Noo…
De geneeskracht van knotwilg of schietwilg

De geneeskracht van knotwilg of schietwilg

Knotwilg siert niet alleen het Nederlandse landschap maar het is ook een boom met geneeskracht tegen koorts, griep, artritis, slapeloosheid en bovenmatige sexuele drang. Wanneer de boom niet geknot wo…
De geneeskracht van kolaboom

De geneeskracht van kolaboom

In cola zit onder andere kolanoot. Deze noot heeft een opwekkend effect. In Zuid Amerika, Afrika en Azië wordt op de kolanoot gekauwd omdat het werkt als een afrodisiac en een stimulans voor lichaam e…
De geneeskracht van Kudzu

De geneeskracht van Kudzu

Kudzu is een geneesplant die oorspronkelijk voorkomt in Zuid Japan, Oost Azië en Zuidoost China. Inmiddels heeft de plant zich over de V.S. verspreid. De wortel van deze plant kan gegeten worden; het…

De geneeskracht van kwassiehout of kwasibita

Van kwassiehout wordt een beker gemaakt waarin je water kunt doen. Enige minuten later smaakt dit water bitter. Dit bittere water is een goed middel tegen malaria. Kwassiehout wordt in Suriname al erg…
De geneeskracht van kweekgras

De geneeskracht van kweekgras

Jonge kweekgrasscheuten zijn eetbaar. Kweekgraswortel wordt in tijde van schaarste als extra aanvulling in het brood gedaan. Honden en katten eten kweekgras als ze ziek zijn; op deze manier kunnen ze…
De geneeskracht van maisstempels

De geneeskracht van maisstempels

Maiskorrels zijn lekker om te eten. Er zijn 2000 verschillende soorten mais. Mais kan als basis dienen voor veevoer, hoogwaardige maisolie, popcorn en brood. Mais komt oorspronkelijk uit Mexico. De gr…
De geneeskracht van maitake of eikhaas

De geneeskracht van maitake of eikhaas

Maitake is inheems in het noordwesten van Japan. Inmiddels wordt de plant gekweekt in heel Azië, Europa en Noord-Amerika. Het is een eetbare paddenstoel die maar liefst 60 centimeter breed kan worden;…
De Geneeskracht van Malrove

De Geneeskracht van Malrove

De bladeren van malrove worden in de keuken gebruikt als bitter kruid. Volgens oude volksoverleveringen vulden ooievaars hun nesten met malrovebladeren omdat deze plant vleermuizen weert. Vleermuizen…
De geneeskracht van mariadistel

De geneeskracht van mariadistel

Van de mariadistel worden de zaden uit de bloem geklopt en gebruikt als geneesmiddel. Daarnaast kunnen de bloemhoofdjes zonder de groene schutbladeren, dus alleen het gekleurde gedeelte, gegeten worde…
De Geneeskracht van Mate

De Geneeskracht van Mate

Mate of yerba mate is inheems in Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay. In Zuid-Amerika wordt de boom gekweekt om er een gewaardeerde geneeskrachtige drank van te maken. Deze drank wordt ´het groe…
De geneeskracht van Meidoorn

De geneeskracht van Meidoorn

De blaadjes, bloemen en bloemknoppen van meidoorn kunnen worden gegeten en worden´boterhammen met kaas´ genoemd. De vruchten werden in de Tweede Wereldoorlog tot meel vermalen. Van de jonge blaadjes k…
De geneeskracht van Middelste Teunisbloem

De geneeskracht van Middelste Teunisbloem

Teunisbloem is een medicinale sierplant die oorspronkelijk uit de staat Virginia in Noord Amerika komt. Behalve medicinale eigenschappen heeft de plant culinaire waarde. Gepekelde wortels kunnen uitst…
De geneeskracht van mirre

De geneeskracht van mirre

Mirre is een plant voor uitwendig gebruik; het is geen eetbare plant. Mirre is onder andere een bestanddeel van tandpasta´s, mondspoelingen, gorgeldranken, zepen, parfums en wasmiddelen. In zeer klein…
De geneeskracht van moerasspirea

De geneeskracht van moerasspirea

De blaadjes en de bloemetjes van deze plant zijn eetbaar. Moerasspirea is een geneeskrachtige plant die hoofdzakelijk wordt ingezet bij spier- en gewrichtsaaandoeningen. Spirea is een natuurlijke aspi…
De geneeskracht van monnikenpeper

De geneeskracht van monnikenpeper

De naam monnikenpeper is aan deze plant gegeven omdat het gebruikt zou worden door monniken. De plant is namelijk een bekend anafrodisiac; het vermindert de seksuele drang. Monnikenkruid komt van oors…
De Geneeskracht van Muizenoor

De Geneeskracht van Muizenoor

Muizenoor is een relatief nieuw geneeskruid; het is pas 1000 jaar bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. De meeste andere kruiden zijn reeds 4000 jaar of langer bekend bij een deel van de mensh…
De geneeskracht van Noni of Indische moerbei

De geneeskracht van Noni of Indische moerbei

Als Papua's ziek zijn dan eten ze onder andere de nonivrucht. Noni wordt binnen de volksgeneeskunde en door alternatieve geneeskundigen medicinaal ingezet alhoewel de vrucht door de wetenschap nog nie…
De geneeskracht van Pelargonium Sidoides

De geneeskracht van Pelargonium Sidoides

Deze plant komt oorspronkelijk uit een klein gebied in Zuid-Afrika en wordt tegenwoordig volop in heel dit Zuid-Afrikaanse land gekweekt. De plant werd wereldberoemd omdat een Engelse majoor van tuber…

De geneeskracht van perzikkruid

Onder het kruis op de berg Golgotha waar Jezus gekruisigd is, stond een plantje genaamd perzikkruid. Druppels bloed vielen uit Jezus´ lichaam op het plantje. Hierdoor verschenen er roodkleurige vlekke…

De geneeskracht van potentiehout

Vroeger was het een gebruik om bomen namen te geven naar hun geneeskrachtige werking. Potentiehout is een eeuwenlang gebruikt medicijn tegen seksuele vermoeidheid dat van nature voorkwam in het Amazon…
De Geneeskracht van Ratanhia

De Geneeskracht van Ratanhia

Ratanhia is een plant die groeit in het Zuid Amerikaanse Andesgebergte. Het behoort tot de belangrijkste exportproducten van Peru. Het is een kronkelig groeiende, lage stekelheester die de berghelling…
De geneeskracht van Reishi of Lakzwam

De geneeskracht van Reishi of Lakzwam

De lakzwam groeide oorspronkelijk alleen in China, Japan en Noord Amerika. Tegenwoordig wordt hij overal ter wereld voor commerciële doeleinden gekweekt. Lakzwam is goed voor het geheugen en het afwee…
De geneeskracht van rode bosbesblad

De geneeskracht van rode bosbesblad

Rode bosbes is een lekkere vrucht die groeit aan een laagblijvende struik die graag in kleine bosjes groeit op heidebvelden. Niet alleen de vrucht van deze struik heeft geneeskracht maar ook het blad.…

De geneeskracht van rondbladige bucco

Bucco is een plant die met name in de hooglanden van Zuid-Afrika voorkomt. Bucco komt steeds minder voor. Tegenwoordig mogen slechts mensen met een speciale licentie de buccoblaadjes plukken. Bucco wo…

De geneeskracht van ronde zonnedauw

Zonnedauw is een vleesetende plant die in Europa, Noord Azië en Noord Amerika voorkomt. Hij is inheems in Nederland maar je ziet hem steeds minder vaak. Men zegt dat één plant 2000 insecten per jaar k…

De geneeskracht van Rood Stinkhout

De schors van rood stinkhout heeft een aantal interessante geneestoepassingen. Het gaat vooral prostaatproblemen tegen, zo wist men in Afrika al honderden, misschien wel duizenden jaren. Een Spaans on…
De geneeskracht van Rozenwortel of Rhodiola

De geneeskracht van Rozenwortel of Rhodiola

Rozenwortel komt oorspronkelijk uit het Himalayagebergte en heeft zich over heel het noordelijk halfrond verspreid. Het is een plant met een voorkeur voor koude gebieden; het groeit in Noord-Europa, N…
De geneeskracht van Russische rabarber

De geneeskracht van Russische rabarber

Rabarber kennen we allemaal als lekker fruit en basis voor een mooie verse compote; het wordt op dezelfde manier gegeten als de oer-Hollandse appelmoes; dat geldt echter niet voor Chinese of Russische…
De geneeskracht van sarsaparilla

De geneeskracht van sarsaparilla

Sarsaparilla is een geneesplant die wordt ingezet binnen de kruidengeneeskunde. De wortel kan als groente gegeten worden en wordt op die manier door fytotherapeuten ingezet tegen allerlei ziekten. De…
De geneeskracht van schisandra

De geneeskracht van schisandra

De schisandra is een winterharde plant die inheems is in Noordoost-China, Korea en Japan. Hij houdt van halfschaduw en is vooral te vinden aan randen van bossen en rivieren. Het is een klimplant die z…
De geneeskracht van sikkelgoudscherm

De geneeskracht van sikkelgoudscherm

Sikkelgoudscherm is een plant met vele holle stengels waar op de uiteinden gele schermbloemen zitten. Hij komt van nature voor in Azië en zowel Zuid-, Centraal- als Oost-Europa. In Nederland wordt de…
De geneeskracht van slaapmutsje

De geneeskracht van slaapmutsje

De bladeren van het slaapmutsje zijn eetbaar als groente. Deze plant heeft geneeskracht en laat mensen beter slapen, zonder dat het verslavend is. Oorspronkelijk kwam de plant uit de kustgebieden van…
De geneeskracht van Sleutelbloem

De geneeskracht van Sleutelbloem

Petrus de hemelpoortbewaker maakte op een goede dag de hemelpoort op maar was er niet helemaal bij met zijn gedachten. Hij liet de sleutels vallen. Dagenlang vielen de sleutels. Tot ze op aarde neervi…
De geneeskracht van St Janskruid

De geneeskracht van St Janskruid

St Janskruid werkt beter dan Seroxat, Zoloft en Prozac. Dat zijn antidepressie medicijnen met ernstige bijwerkingen. Dat blijkt na tientallen wetenschappelijke onderzoeken. St Janskruid heeft erg wein…

De geneeskracht van Stekelige Muizendoorn

De jonge takken van de muizendoorn zijn lang in Europa gebruikt als bezem. Vooral in slagerijen werd deze struik als bezem gebruikt aangezien muizen niet meer op zoek gaan naar stukjes gevallen vlees…
De geneeskracht van stijve ogentroost

De geneeskracht van stijve ogentroost

Stijve ogentroost geeft je mooie, heldere en jonge ogen. Wallen en rode ogen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Je lantaarntjes kunnen weer gaan schijnen. Stijve ogentroost is inheems in Europa en Azi…
De geneeskracht van stinkende ballote

De geneeskracht van stinkende ballote

Stinkende ballote is inheems in het Middellandse Zeegebied en West Azië. Het heeft zich van daaruit over heel Europa verspreid. Het is een vaste, winterharde plant die een meter hoog wordt. Het is gee…
De geneeskracht van stinkende gouwe

De geneeskracht van stinkende gouwe

Vroeger dacht men dat de messias de kop van een slang had verpletterd. Uit het bloed wat hierdoor ontstond groeide de stinkende gouwe. Het roodgele melksap van deze plant is zwak giftig en geneeskrach…
De geneeskracht van toorts of koningskaars

De geneeskracht van toorts of koningskaars

Koningskaars was vroeger een heilige plant. Met behulp hiervan kon men tovenarij afwenden. In de Middeleeuwen gaf men de plant de koninklijke naam om de waardigheid te onderschrijven. Maria is op schi…
De geneeskracht van Tormentil

De geneeskracht van Tormentil

De duivel was boos op de tormentil want hij genas alle zieken. Hij beet daarom de wortel van de tormentil af; sindsdien heeft deze plant een korte, dikke afgeknotte wortel. Heksen gebruiken tormentil…
De geneeskracht van tribulus terrestris

De geneeskracht van tribulus terrestris

De tribulus is afkomstig uit het Middellands Zeegebied en van daaruit verspreid over Europa, Azië en Amerika. Hij groeit graag op een droge plek. De plant wordt sinds lang gebruikt als afrodisiac en z…
De geneeskracht van valeriaan

De geneeskracht van valeriaan

Valeriaan heeft voor der mens diverse goede eigenschappen; zo hielp het bij de koorts en de pest. De duivel maakte zich daar erg boos over. Hij scheurde een valeriaanplant uit de aarde en beet uit woe…
De geneeskracht van valkruid

De geneeskracht van valkruid

Zalf en massageolie op basis van valkruid horen zowel thuis in de dokterstas van een professionele sportploeg als in de sporttas van een amateursporter. Valkruid heet zo omdat hij de pijnlijke gevolge…
De geneeskracht van Verbena of ijzerkruid

De geneeskracht van Verbena of ijzerkruid

IJzerhard of ijzerkruid was al bij de Egyptenaren een heilige plant. De roem van dit plantje steeg bij de Romeinen tot ongekende hoogte. Plinius de Oudere noemde ijzerkruid het beroemdste kruid van Ro…
De geneeskracht van vinca of kleine maagdenpalm

De geneeskracht van vinca of kleine maagdenpalm

Kleine maagdenpalm is een mooie, decoratieve en bloemrijke plant. Hij wordt overal ter wereld gebruikt als sierplant. Daarnaast heeft hij geneeskrachtige eigenschappen. Vinca wordt vooral gebruikt teg…

De geneeskracht van vlezige hokjespeul

De vlezige hokjespeul kent een groot aantal geneestoepassingen. Het is een plant die oorspronkelijk komt uit de Chinese geneeskunde maar die inmiddels door westerse fytotherapeuten is geïncorporeerd i…
De geneeskracht van vrouwenmantel

De geneeskracht van vrouwenmantel

Vrouwenmantel is een plant waarvan de jonge bladeren en de wortel kunnen worden gegeten. Het is een leuke bodembedekker in elke tuin en de bladeren hebben een zeer mooie vorm. In de tuin voorkomt hij…
De geneeskracht van Wegedoorn

De geneeskracht van Wegedoorn

De besjes van wegedoorn vallen onder de medicinale vruchten maar je mag er niet te veel van hebben; 2 tot 5 gram per dag. De bes is daarom niet geschikt voor culinaire praktijken. Omdat de jonge blade…
De geneeskracht van wijnstok

De geneeskracht van wijnstok

Wijn kennen we allemaal als bedwelmende alcoholische drank die maar zeer beperkte positieve eigenschappen heeft; eerder veel meer negatieve. Druiven, waarvan wijn is gemaakt, zijn zeer gezond. Tegenwo…
De geneeskracht van wilgenroosje

De geneeskracht van wilgenroosje

Wilgenroosje is een vrolijk bloeiende bloem waarvan de bladeren en wortel gegeten kunnen worden. In de bladeren zit veel vitamine C. Deze plant werd oorspronkelijk gevonden op het hele Euraziatische c…
De geneeskracht van wolfspoot

De geneeskracht van wolfspoot

Een overactieve schildklier kan behandeld worden met wolfspoot. In een studie uit 1984 bleek dat het hormoon thyroxine in wolfspoot het jodiummetabolisme ondersteunt. In een studie uit 2008 is deze we…
De geneeskracht van Zegepalm of zaagpalm

De geneeskracht van Zegepalm of zaagpalm

Zegepalm is een kruid dat zowel de onvruchtbaarheid en impotentie tegen gaat als de spierkracht verhoogt. Het is een eeuwenoud medicinaal kruid in Noord-Amerika bij de Indianen. Sinds de ontdekking va…
De geneeskracht van zilverkaars

De geneeskracht van zilverkaars

De zilverkaars is een winterharde plant die inheems is in de Noord-Amerikaanse staten Ontario en Maine. Het is zowel een mooie sierplant als een medicinale plant. Indianen maakten reeds eeuwenlang geb…

De geneeskracht van Zilverschoon

De wortel van zilverschoon kan uitstekend gegeten worden. Hij wordt gekookt, gebakken of rauw opgegeten. In vroegere dagen werd zilverschoon geteeld om zijn lekkere, eetbare wortels. Gedroogde wortels…
De geneeskracht van zwarte netel of perilla frutescens

De geneeskracht van zwarte netel of perilla frutescens

In Europa komt de plant steeds voor als sierplant maar in Zuidoost Azië is de zwarte netel al eeuwenlang een belangrijke geneesplant. Het is een eenjarige plant die anderhalve meter hoog kan worden. O…
Gepubliceerd door Tom008 op 13-06-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Groot Handboek geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Medicinale en rituele planten van Suriname, Van Andel en Ruysschaert