Bakolie en saladeolie
Oliën worden normaal gesproken gemaakt van eetbare zaden en noten. Koolzaadolie vormt daarop een uitzondering; deze olie is net als de zaden niet echt eetbaar. Het is een dubieuze olie. Andere uitzondering is soja-olie welke eveneens op het verdachtenbankje zit. Soja-olie is waarschijnlijk nadelig voor de gezondheid. overigens is het verstandig om altijd een biologische olie te gebruiken. Verder is het essentieel om te beseffen dat er maar weinig oliën zijn waar je veilig in kan bakken. De meeste oliën vormen kankerverwekkende stoffen zodra je ze verhit, ook olijfolie heeft deze nadelige eigenschap!
Inhoud:
Wat is de gezondste bakolie?
De gezondste olie is ongetwijfeld kokosolie. Dat is de enige olie waarvan alle voedzame stoffen behouden blijven tijdens verhitting. Opvallend genoeg is kokosolie jarenlang in een kwaad daglicht gesteld ten faveure van de goedkope supermarktoliën. Kokosolie kun je zowel gebruiken om in te bakken als boterhambeleg. Kokosolie is op je brood te smeren als boter. Fytotherapeuten bevelen kokosolie aan bij alzheimer; het helpt de neuronen te regenereren. Overigens zijn er vele onderzoeken geweest die kokosolie in een kwaad daglicht hebben geprobeerd te stellen maar er zijn weinig voedselexperts die geloven in die onderzoeken. legio onderzoeken beweren dat je van kokosolie een verhoogd cholesterolgehalte krijgen. Maar de cholesterolmythe wordt steeds verder ontmaskerd.
Olijfolie met kruiden, ideaal voor over een salade. /
Bron: George Hodan, PublicDomainPicturesWat is de gezondste saladeolie?
Hennepolie is zonder meer de gezondste olie om over een salade te doen. Het is weliswaar niet de lekkerste olie maar het bevat de meest optimale verhouding aan omega 3 en omega 6-vetzuren. Dat is belangrijk om kanker tegen te gaan welke wordt veroorzaakt door een tekort aan deze essentiële vetzuren.
Biologische oliën
Olijfolie, zonnebloemolie en vele oliesoorten uit de biologische winkel kun je prima over een salade heen doen. Het is echter geen goed idee om olijfolie te bakken. De meeste wetenschappelijke onderzoeken zeggen wel dat het aantal fytonutriënten gelijk blijft als je in extra vergine olie bakt, maar toch kunnen sommige soorten vetzuren in olijfolie oxideren waardoor er kankerverwekkende stoffen ontstaan. Dan heb je er niet zoveel aan dat er vitamine E en polyfenolen in olijfolie zit, die na verhitting goed blijven. Olijfolie blijft een prima olie om over salades te doen. Biologische zonnebloemolie is wel te gebruiken als bakolie. Maar gebruik zo kort mogelijk het slechts één keer. Frituren in zonnebloemolie is niet gezond.
Oliebollen, bah!
Oliebollen zijn vies, daarom eten mensen ze maar eens per jaar. het is een traditie maar niet de meest lekkere traditie van de Nederlandse keuken. Oliebollen zijn om drie redenen ongezond; ten eerste omdat er geprocesseerde supermarktolie ofwel transvet wordt gebruikt, ten tweede omdat het een witmeelproduct is en ten derde omdat ze met suiker worden overgoten. Eens per jaar een oliebol eten kan geen kwaad. het is maar goed dat deze gewoonte niet dagelijks wordt uitgevoerd anders waren de Nederlanders allemaal dikker geweest dan de dikste Amerikaan.