De politieke situatie in Papua
De politieke situatie in Papua verdient ruime aandacht van de media. Helaas lezen we vrijwel nooit iets over de ernstige misstanden in Papua. Dat terwijl Nederland een rol heeft gespeeld voor de Papua´s. Nederlandse ex-Nieuw Guineagangers en veteranen vinden dat Nederland de Papua´s heeft laten vallen. Nadat Nederland hals over kop weg moest uit Nieuw Guinea werd er een genocide aangericht onder de Papua´s waarbij minstens 100.000 slachtoffers vielen.
Nederland heeft zijn kolonies niet netjes achter gelaten. Indonesië ontstond na de tweede wereldoorlog en ging gepaard met gewapende conflicten. Bij de min of meer opgelegde onafhankelijkheid van Suriname kan vraagtekens worden gesteld. In het geval van Nieuw Guinea keerden belangrijke machthebbers zich tegen het Nederlandse beleid van begeleiding naar onafhankelijkheid. Nederland heeft het zelfbeschikkingsrecht van de Papua´s erkend en de installatie van een nationale Papua-vlag, nationaal wapen en nationaal volkslied werd gezien als stap in de richting van een zelfstandig land.
Grootste goud- en kopermijn
De situatie van de Papua´s is schrijnend. Na een oneerlijk referendum in 1969 hoort het bij Indonesië. Het land is rijk aan grondstoffen. De grootste goud- en kopermijn ter wereld staat in hun land. Het wordt geëxploiteerd door Freeport. De Papua´s krijgen geen cent van de opbrengst. De Nederlanders wisten al in de jaren 50 dat het land van de Papua´s vol met ijzererts zat. Een berg sloeg groen uit van het koper. De Nederlanders hadden de bedoeling om de Papua´s op te leiden tot zelfbestuur. De goudmijn had een belangrijke goede basis kunnen worden van de economie. De machthebbers van de wereld besloten anders.
Indonesische onderdrukking
Na 1969 heeft Indonesië op allerlei manieren de Papua´s onderdrukt. Indonesië had ook te maken met conflicten in Timor, Atjheh en met Maleisië. Het Papuaconflict is nu het grootste conflict in Indonesië. Het leger martelt de Papua´s. Het leger valt dorpen onverwachts aan en branden ze plat. Zo worden de verschillende stammen het oerwoud ingejaagd. Deze vluchten naar het onafhankelijke buurland Papua Nieuw Guinea of men trekt door het oerwoud. Aan de grens van PNG zijn vluchtelingenkampen. De Organisasi Papua Merdeka, OPM, is een groep van 3000 Papua´s die permanent op de vlucht zijn in het oerwoud. Het Indonesische leger is talrijk aanwezig in de enkele steden op Papua.
Merauke is een stad in het zuiden van Nieuw Guinea. De Nederlanders hadden dit gebied gedurende de 19e eeuw onder beheer gesteld van de Sultan van Ternate. De Papua´s die woonden in het gebied voordat…
Nederlands-Nieuw Guinea was zoals veel landen betrokken in de Tweede Wereldoorlog. Een stadje op de zuidkust van dit grote eiland is nooit bezet geweest door de Japanners. Daar bleef gedurende de hele…
Gepubliceerd door Tom008 op 22-12-2010, laatst gewijzigd op 30-09-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties