Vakantie in Suriname
Suriname is een leuk vakantieland voor Nederlanders. Het is een tropisch land waar Nederlands de voertaal is. Dat maakt het makkelijk om te communiceren met mensen. Suriname is vroeger Nederlands geweest en er zijn her en der schitterende voorbeelden van Nederlandse tropische architectuur te vinden. Daarbij is het goed om dit deel van de Nederlandse geschiedenis te leren kennen.
Inhoud
Luxe-reis of backpacken
Warm weer, zonovergoten terrasjes, onbeperkte gezelligheid, lekker eten in een schitterende tropische ambiance, dat kun je beleven in Suriname. Paramaribo is een schitterende stad, vooral de historische binnenstad die op de Unesco Werelderfgoedlijst prijkt. Je kunt een luxe-vakantie houden in Suriname en je via georganiseerde tours door het land verplaatsen maar het is ook een uitstekend land om op de bonnefooi te gaan backpacken.
De verschillende bevolkingsgroepen
Er leven diverse groepen mensen in Suriname in relatieve vrede met elkaar. Er zijn verschillende groepen creolen, zoals stadscreolen en boscreolen. Daarnaast zijn er Javanen, Chinezen, Indianen, Hindoestanen, Libanezen en uiteraard wat blanken en Brazilianen. In Paramaribo is men er trots op dat er een synagoog naast een moskee staat. Overigens is het land in de jaren 80 verscheurd door een burgeroorlog tussen met name het jungle kommando van Ronnie Brunswijk en het leger onder leiding van Bouterse. Het is niet altijd zo vreedzaam geweest als het nu is. Er woont een groot aantal Marrons en Indianen in Frans Guyana of Nederland, waarnaar ze destijs gevlucht zijn om aan het geweld te ontkomen.
Het binnenland
Het binnenland is een must om te zien. Het maakt deel uit van het Amazone-oerwoud. Sommige plaatsen zijn zo ondoordringbaar dat als een bioloog er komt er gelijk tientallen nieuwe planten- en diersoorten worden ontdekt. Het is een mooie ervaring om met een gids door het oerwoud te lopen. Daarnaast is het heel bijzonder om te zien hoe de Marrondorpen en Indianendorpen in het bos van elkaar verschillen.
Het eten
Door de grote verscheidenheid aan bevolkingsgroepen die in Suriname zitten is de keuken heel bijzonder en gevarieerd. Het verdient zeker de aanbeveling om de Europese, toeristische restaurants links te laten liggen en je over te geven aan de Javaanse, Marronse, Carraíbische en Chinese kookkunsten. Het verschilt allemaal veel van wat je kent. Het is raadzaam om wat lokale vruchten te kopen. De pompelmoes is eigenlijk de lekkerste citrusvrucht maar deze kennen we in Europa niet.
Acerola´s, awarra´s,
zuurzak en andere tropische vruchten die in Europa niet te koop vind je hier volop.
De taal
Wie tijdens zijn verblijf volledig wilt integreren in de lokale gebruiken doet er goed aan de
Surinaams-Nederlandse woordenlijst door te nemen zodat je de mooie taalverrijking van
het Nederlands beter begrijpt. In Suriname worden 19 talen gesproken. Iedere bevolkingsgroep spreekt zijn eigen taal maar om met elkaar te communiceren spreekt met sranang tongo of Nederlans. Sranang Tongo is een allegaartje van Javaans, Engels, Nederlands en diverse andere talen. De officiële taal is Nederlands, maar wel met een schitterend Surinaams accent.