Eenvoudige en heerlijke vegetarische recepten
De vegetarische keuken is een creatieve keuken. Een goed restaurant kun je herkennen aan het vegetarische menu. Als het vegetarische recept lekker is dan zegt dat veel over de kwaliteiten van de kok. Er zijn namelijk miljoenen vleesrecepten, maar erg weinig vegetarische recepten. De kok moet zelf op smaakonderzoek uit gaan om goed vegetarisch te koken.
Inhoud:
Een restaurant wat als vegetarisch menu alleen de oersaaie gebakken courgette heeft kun je sowieso links laten liggen wegens fantasieloosheid van het culinaire team.
Vegetarisch eten
Vegetarisch eten is goed voor de aarde. Als iedereen vlees zou laten staan is er veel minder landbouwgrond nodig. Onze verslaving aan vlees leidt tot:
- de bio-industrie,
- ontbossing van tropisch regenwoud voor landbouwgronden,
- zinloos diervervoer in vrachtwagens,
- epidemieën onder staldieren,
- ziektes die kunnen overslaan op mensen.
Daarnaast is de verstokte vleeseetgewoonte verantwoordelijk voor een grote hap uit ons maandelijkse budget. Wie geen vlees eet hoeft een paar dagen per maand minder te werken.
We leren vlees eten
In de maatschappij leren we vlees eten. Scholen, reclame, films en boeken vertellen ons dat vlees eten gewoon is. Voor een dier en een dierlijk mens is vlees eten inderdaad doodnormaal. Mensen die zich niet overgeven aan hun dierlijke neigingen tot opeten van andere dieren zijn vaak intelligenter en verlichter dan hun op dierbeluste soortgenoten. De belangrijke vredesfilosoof Ghandi was vegetariër. Leonardo da Vinci zei dat er ooit een tijd zal komen dat het doden van dieren net zo slecht wordt geacht als het doden van mensen. Als da Vinci nu had geleefd had hij waarschijnlijk Partij voor de Dieren gestemd.
Vleeslobby
De vleeslobby spiegelt het publiek een onjuiste variant van de werkelijkheid voor. Vleesproductie gaat gepaard met het toedienen van groeihormonen aan runderen die ook in de mens komen. De groeihormonen voor dieren zijn dezelfde producten als antibiotica voor mensen. Daardoor worden mensen immuun voor deze medicijnen. Modern industrievlees is daarmee nog minder goed dan wild vlees.
Mens is herbivoor
Mensen zijn van nature geen alleseters maar herbivoren. Het bewijs is ons gebit en ons darmstelsel. 100% Vegetarische primaten zoals Orang Utans hebben een gebit dat sterk lijkt op onze kiezen en tanden. Vleeseters zoals katachtigen hebben een totaal afwijkend gebit en spijsverteringssysteem. Overigens weten erg weinig mensen dit. Zelfs leraren en afgestudeerden denken dat mensen van oorsprong alleseters zijn. Dat zeggen ze vooral om hun neiging tot vlees eten te legitimeren. Wetenschappelijk gezien zijn menselijke lichamen 100% afgestemd op een vegetarisch leven. Het denkbeeld over de mens als vleeseter of alleseter wordt aan iedereen overgedragen terwijl het wetenschappelijk onjuist is.
Het carnisme als geloof
Voor sommige vleeseters komt het vegetarisme over als een geloof. Het is juist omgekeerd. Het meeste wijdverbreide geloof is het carnisme, het geloof in vlees. Elke dag offert men een stukje dood vlees om zijn eigen lichaam te bevoordelen. Wie goed kijkt naar mensen ziet dat bepaalde eigenschappen van dieren worden overgenomen door mensen die veel van dat dier eten. Dat is de reden dat varkens eten bij joden en moslims verboden is geworden. Voor het varkenseetverbod vonden de religieuze leiders dat mensen teveel varkensvlees aten. Hierdoor werd men niet alleen lelijker maar ging men zich ook minder slim gedragen. Om de mensen tegen hun neiging van overmatig varkens eten te beschermen, is het verbod ingevoerd. Het niet eten van varkens heeft voor joden of moslims geen religieuze oorsprong. Het is een maatregel geweest van leiders die inzagen wat voor drempels vlees eten oplevert voor de mens die zich wil ontwikkelen op spiritueel gebied.
Quote: Paul mcCartney:
Als een slachthuis glazen muren had, zou iedereen vegetariër zijn.