Vegetarisme, niks nieuws onder de zon
Vegetarisme is niet iets nieuws. De vegetarische traditie is gebaseerd op de oeroude wijsheid dat vlees overbodig is. Reeds in de oudheid waren er vele vegetariërs. Zelfs groepen Christenen zoals de Essenen, waartoe Jezus Christus heeft behoord, waren vegetariërs. Ook veel Hindoes in India leven vanm oudsher vegetarisch. Vlees eten is niet iets gewoons. We krijgen op school voortgeschoteld dat de oermensen in berenvellen rennend achter mammoeten aanzaten omdat ze vooral vlees aten. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Sterker nog: het is onwaarschijnlijk aangezien het tot je nemen van eetbare planten veel gemakkelijker is dan het vangen van een wild dier.
Inhoud:
Een wijd verbreid dieet
Tegenwoordig is het vegetarisme een dieet wat wijd verbreid wordt toegepast. Op enkele uitzonderingen na kun je in alle restaurants van de wereld vegetarisch eten. De restauranthouders moeten wel een vegetarische maaltijd aanbieden, of ze nu willen of niet. Immers: er zijn steeds meer vegetarische klanten.
Waarom zijn sommige mensen parttimevegetariër?
Sommige mensen eten afentoe vegetarisch, bijvoorbeeld
- Om te gaan lijnen
- Om gezonder te eten
- Om rekening te houden met het milieu.
De eerste twee aspecten zijn persoonlijk van aard maar het derde aspect duidt op een bewogenheid met de wereld. We weten allemaal dat vlees eten een grote aanslag is op de natuur. Wanneer we voedsel aan dieren moeten geven zodat we later hun vlees opeten dan kost dat veel landbouwgrond. Ongeveer de helft van de landbouwgronden in de wereld is niet bedoeld om mensenmonden te voeren maar dierenbekken. In feite betekent dit gegeven dat als iedereen vegetariër zou zijn, we met ongeveer 60% van het huidige aanbod aan landbouwgrond toe kunnen. De extra 10% is gereserveerd voor het feit dat vegetariërs meer groente en fruit eten.
Gifstoffen uit vlees
Vlees eten betekent dat je veel gezonde stoffen binnen krijgt. Dat moge waar zijn. Maar er zitten eveneens veel nonnutriënten in vlees; dat zijn in feite toxinen voor het lichaam. Deze toxinen kunnen als ze in te grote hoeveelheden het lichaam binnenkomen niet allemaal verwerkt worden door lever en nieren. Hierdoor ziet het lichaam zich genoodzaakt deze stoffen op te slaan in vetlagen. Vet kapselt de gifstof in zodat deze geen schade kan veroorzaken. Op deze manier is vlees een belangrijke oorzaak van obesitas, naast andere gifstoffen die het lichaam binnenkomen in de vorm van cosmetica, medicijnen, milieuvervuiling, alcohol, roken en drugs.
Vlees wordt steeds ongezonder
Een steeds grotere reden van importantie om vleesconsumptie op zijn minst te matigen is het feit dat de dieren met allerlei genetisch gemanipuleerde groenten en chemicaliën op de been worden gehouden. De winstbelustheid van de huidige vleesverwerkende industrie maakt het vlees steeds ongezonder. Alles wat je in een dier stopt, komt via vlees in de mens terecht. Daarom neigen steeds meer mensen tot gezond eten. Niet alleen de neiging om vegetarisch te eten is daar een uiting van. Ook biologisch eten, veganistisch eten en groentesappen drinken zijn uitingen van de hang naar gezondheid van de mens.