Tom008 » Specials » Video

Video in onze maatschappij

Video in onze maatschappij Video is een medium dat de overdracht van bewegend beeld tot stand brengt. Via camera's kan een beeld worden opgenomen en worden uitgezonden.

VHS

Video bestaat sinds halverwege jaren 70 van de 20e eeuw. Er waren toen meerdere videosystemen zoals philips 2000, betamax en vhs. Na een korte strijd kwam de beelddrager vhs als winnaar van deze drie uit de bus en werd vhs internationaal gezien het meest gebruikte systeem. Inmiddels is vhs verouderd; het is vervangen door de digitale video; DV. Dit systeem wordt nu langzaam vervangen door HD, video in high definition of hoge resolutie.

Compressie

In de jaren 90 van de vorige eeuw heeft de video-compressie-techniek een ontwikkeling doorgemaakt waardoor we nu allemaal op de computer video's kunnen bekijken. De computer krijgt ook steeds meer geheugen zodat de films langer kunnen zijn. Ook de snelheid waarmee de computer rekent is hoger zodat de computer nu beelden net zo soepel weergeeft als de videorecorder of dvd-speler.

Decor

Daarnaast wordt video ook professioneel gebruikt tijdens bijvoorbeeld congressen, evenementen, theatervoorstellingen en in het decor van vele televisieprogramma's. Dat kan op twee manieren; of men maakt gebruik van videoprojectors, of men maakt gebruik van led-walls. Daarnaast is men in de tv-studio in staat om een blauw doek te voorzien van videobeelden; dat heet chroma-key.

Online

In deze special ga ik vooral in op het medium video voor de consument. Hoe kan je je videocamera optimaal gebruiken? Heeft het zin om zelf een video-beamer te kopen? Hoe kan ik het beste online video's bekijken? Deze vragen worden beantwoord in verschillende artikelen.

10 tips voor de videocamera

Een videocamera kan gebeurtenissen vastleggen die je met plezier later kan terugzien. Het is jammer als de film slecht is gemonteerd met veel schuddende beelden. Dan kan het bezoek heel verveeld worde…
Gepubliceerd door Tom008 op 18-12-2010, laatst gewijzigd op 14-01-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.