Creëer je eigen maaltijd
Zelf iets maken is veel goedkoper, lekkerder en leuker. Eten is een mooi sociaal onderdeel van het leven. Steeds meer mensen maken zich er makkelijk vanaf. We kopen voorbewerkte producten meet eenheidssmaken. Zelf eten maken is helemaal niet moeilijk maar we denken dat t.v. kijken belangrijker is; daarom nemen we geen tijd meer voor daadwerkelijk culinaire genietingen te bereiden.
Inhoud:
Synthetisch fabrieksvoer
Eten in potjes, zakjes, blikjes, pakjes en doosjes is geen echt eten. Dat is gesynthetiseerd fabrieksvoedsel. Er zitten veel kunstmatige voedinstofloze producten in zoals E-nummers. Verder bevat elke saus wit meel of gemodificeerd zetmeel dat is ontdaan van elke nutritieve waarde. Ook zit er veel suiker en zout in supermarktvoer; daar heeft ons lichaam werkelijk helemaal niets aan. Vervolgens bevatten vrijwel alle sauzen, koekjes en snoep geharde plantaardige oliën. Daar zitten transvetten in. Slechts een klein beetje transvetten zijn al bijzonder schadelijk voor de gezondheid.
Industriesaus
Wanneer je E-nummers, zetmeel, suiker, zout en plantaardig vet in verschillende samenstellingen met elkaar mengt krijg je telkens een andere saus met een afwijkend kleurtje of smaakje. Soms doen fabrikanten voor het idee er nog wat ´echte´ gevriesdroogde pulp van een groente bij om de illusie te wekken dat er
vitaminen en
mineralen in een product zitten. De waarheid is dat voorgeproduceerd industrievoedsel tot een enorm tekort aan vitaminen, mineralen en
fytonutriënten bij mensen heeft geleid. Dat leidt niet zelden tot allerlei ziekten. Mensen worden steeds ziekelijker. Sommigen ouderen slikken niet minder dan 20 medicijnen per dag en leven in feite een totaal futloos leven, zonder plezier. Men kan niet op stap zonder een halve apotheek bij je te dragen. Op vakantie gaan wordt als een risico beschouwd omdat je huisarts dan zo ver weg is.
Echt voedsel
Zie jij dit toekomstbeeld als een schrikbeeld? Leer dan echt voedsel koken. Gebruik
groente,
fruit, noten,
zaden,
graanproducten en zuivel. Mocht je vlees willen eten doe het dan biologisch want in vlees uit megastallen zit teveel antibiotica. Bovendien krijgen de megastalkoeien genetisch gemanipuleerd voer en is het vlees van steeds lagere kwaliteit. Voor alle voedsel geldt dat het gezonder is biologisch te eten.
Koken is een creatief proces
Zelf eten maken heeft als voordeel dat je iets leert; je leert zelf voedsel maken. Je kunt daarnaast andere imponeren met je kookkunsten. Verder kun je een saus helemaal naar eigen smaak inrichten. Koken is een creatief proces. Kunstenaars en artiesten houden vaker van koken dan mensen met een kantoorbaan of fabrieksbaan. Dat is niet voor niks want bij koken gebruik je je hart, hoofd en handen optimaal en verwen je verschillende soorten zintuigen zoals de smaak en reuk. Verder kan soms het bord voedsel zelf al een lust voor het oog zijn.
Naar de supermarkt lopen is een verslavende bezigheid; deze gemakzucht dient de mens niet om zijn gezondheid optimaal te houden.
Durf te koken
Durf te koken, te creëren, durf je zelf te ontwikkelen en je los te weken van de gewoonte om de supermarkt als voederplaats nummer één te beschouwen. Als je goed inkopen doet dan kom je maar één keer per maand in de supermarkt om even een pak biologische bloem of muesli te halen. De rest is verkrijgbaar in het wild, je achtertuin, bij de boer en op de ecologische markt. Zelf eten maken betekent eveneens je horizon op het gebied van inkopen doen verbreden. Door bij de boer, uit je achtertuin en uit het wild groenten te halen, zal biologisch, creatief eten geen aanslag op je portemonnee worden. Probeer je supermarktverslaving te overwinnen en ga zelf echt voedsel bereiden.