Tom008 » Specials » Nachtschadegroenten
Rijkdom is kennis delen

Nachtschaden, zonnige groenten

Nachtschaden, zonnige groenten Nachtschadegroenten komen over het algemeen uit Zuid-Amerika. Behalve aubergine, die komt van oorsprong uit Zuid-Oost-Azië. De meeste mensen houden van deze groentesoorten en ze zijn ook erg gezond voor het gros van de mensheid. Maar de gezondheidsvoordelen betreffen niet ieder mens. Sommige mensen kunnen juist ziek worden van nachtschadeachtigen.

Inhoud:


Solanacea

Niet alle groenten zijn even gezond. Nachtschadegroenten zijn iets minder gezond dan andere groenten. Dat geldt vooral voor mensen met een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmen. Dit verschijnsel wordt ook wel darmpermeabiliteit genoemd. Mensen die aan de ziekten van Crohn of aan het prikkelbaredarmsyndroom lijden dienen nachtschadegroenten te elimineren uit hun voedselpatroon. Het uitsluiten van deze groenten kan verergering en acute symptomen van deze ziekten voorkomen.

Zelfs hoofdpijn kan in darmen beginnen

Waarom moeten sommige mensen stoppen met nachtschadegroenten eten? Deze groenten bevatten alkaloïden die ontstekingen op celniveau aanrichten in het lichaam. Deze ontstekingen kunnen op den duur leiden tot allerlei ziekten. In zijn boek ''De darm denkt mee'' legt schrijver en milieuarts K.D. Runow uit dat een darm die te veel gifstoffen doorlaat een hoofdoorzaak van psychische ziekten kan zijn zoals psychose, depressie. Ook hoofdpijn, diabetes en hart- en vaatziekten kunnen door een verhoogde darmpermeabiliteit ontstaan.

Groenten die tot ontstekingen leiden

Nachtschadegroenten zijn niet de enige voedingsstoffen die voor deze problemen kunnen zorgen. In de praktijk blijkt dat iedereen weer voor andere voedingsstoffen allergisch is. Nachtschadegroenten zijn een opvallende; het is een van de weinige ongeprocesseerde voedselsoorten die tot ontstekingen kan leiden.

Nachtschade-allergie

Tot de nachtschadegroenten behoren aubergine, tomaat, aardappel, rode peper, tamarillo en paprika. Verder behoort tabak ook tot de nachtschadeachtigen. Ook goji-bessen zijn een nachtschadeproduct. Al deze producten dienen vermeden te worden door iemand met nachtschade-allergie. Daarbij komt dat afgeleide voedingssoorten niet kunnen worden ingenomen. Voorbeelden van deze voeding zijn paprikapoeder, chilipeper, sambal, ketchup, curry en tomatensoep.

Vermijden of gewoon opeten?

Toch betekent dit niet dat iedereen de nachtschadegroenten moet vermijden. Voor de meeste mensen zijn het hele gezonde groenten. Mensen met gezond werkende darmen, en die zijn nog altijd in de meerderheid, kunnen geen giftige, ontstekingsbevorderende alkaloïden opnemen. Daarom kunnen de meeste mensen gewoon genieten van een salade met aardappel, paprika en tomaat. Je zou er echter wel rekening mee kunnen houden dat verhoogde darmpermeabiliteit in de toekomst kan ontstaan.
Aardappel, een groente met geneeskracht

Aardappel, een groente met geneeskracht

Er is niet één persoon op aarde die niet van aardappelen houdt. Iedereen raakt door de smaak van aardappel betoverd. Aardappelen zijn een magische lekkernij. Dit ondergronds groeiende gewas is zeer ge…
Aardappels kweken in 10 stappen

Aardappels kweken in 10 stappen

Zelf eten kweken is leuk. Aardappels kweek je door aardappels met uitlopers in de grond te zetten. De uitlopers zijn het begin van een nieuwe plant. Wanneer je de uitgelopen aardappel met aarde bedekt…
Aardappelvariaties

Aardappelvariaties

Aardappels zijn in oneindig veel variaties te bereiden. In dit artikel staan een aantal tips hoe je aardappels lekker kunt klaarmaken zonder urenlang in de keuken te staan. Vooral als je niet van aard…
De geneeskracht van aubergines

De geneeskracht van aubergines

De aubergine is een heerlijke groente waar je veel mee kan variëren. Gebakken, gegrild en verwerkt in de ovenschotel; de aubergine verrast telkens weer door zijn heerlijke smaak. Op de barbecue is de…
De geneeskracht van kerstomaatjes

De geneeskracht van kerstomaatjes

Kerstomaatjes zijn een ideale snoepgroente. De kerstomaat is een tomaat ter grootte van een flinke knikker. De kerstomaat lest de dorst, stilt de honger en is supergezond. Overdag of ´s avonds is het…
De geneeskracht van paprika

De geneeskracht van paprika

Paprika is een populaire groente. Van gedroogde paprika´s wordt het kruid paprikapoeder gemaakt waarmee je het eten scherper kan laten smaken. Paprika´s zijn een zeer rijke bron van vitaminen, mineral…
De geneeskracht van Rode Peper

De geneeskracht van Rode Peper

Rode peper is een supergezonde groente. Het zit vol vitamine C en capsicum, relatief meer dan in sinaasappel. Van capsicum worden ook medicijnen gemaakt tegen verkoudheid. Capsaïcine is de stof die sc…
De geneeskracht van tamarillo of boomtomaat

De geneeskracht van tamarillo of boomtomaat

Tamarillo behoort tot de nachtschadeachtigen en is daarmee familie van de aardappel en tomaat. Hij groeit aan een altijd groen blijvende heester die tot 7.5 meter hoog kan worden. De vrucht is een gro…

Goji-bes, een krachtige medicinale fruitsoort

Is de goji-bes een over het paard getilde exotische hype of is deze kleine rode vrucht die prima in Nederland groeit echt supergezond? Goji-bessen worden sinds lang gebruikt in Maleisië en China. Ze w…

Hoe schil je een tomaat?

Een tomaat is makkelijk te schillen. Als je de truc weet gaat het sneller dan een appeltje schillen. Geschilde tomaat is veel lekkerder dan een ongeschilde. Veel van de zurige stoffen zitten in de sch…

Hoe schil je paprika´s?

Paprika´s lijken voor menigeen onschilbaar. Maar wie de truc kent, doet iedereen verbazen met een heerlijk zoetig vlezig gerecht waarvan sommigen niet kunnen raden wat het is. Verras je bezoek door ee…
Gepubliceerd door Tom008 op 20-05-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Arieth, Pixabay
  • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
Schrijf mee!