Nachtschaden, zonnige groenten
Nachtschadegroenten komen over het algemeen uit Zuid-Amerika. Behalve aubergine, die komt van oorsprong uit Zuid-Oost-Azië. De meeste mensen houden van deze groentesoorten en ze zijn ook erg gezond voor het gros van de mensheid. Maar de gezondheidsvoordelen betreffen niet ieder mens. Sommige mensen kunnen juist ziek worden van nachtschadeachtigen.
Inhoud:
Solanacea
Niet alle groenten zijn even gezond. Nachtschadegroenten zijn iets minder gezond dan andere groenten. Dat geldt vooral voor mensen met een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmen. Dit verschijnsel wordt ook wel darmpermeabiliteit genoemd. Mensen die aan de ziekten van Crohn of aan het prikkelbaredarmsyndroom lijden dienen nachtschadegroenten te elimineren uit hun voedselpatroon. Het uitsluiten van deze groenten kan verergering en acute symptomen van deze ziekten voorkomen.
Zelfs hoofdpijn kan in darmen beginnen
Waarom moeten sommige mensen stoppen met nachtschadegroenten eten? Deze groenten bevatten
alkaloïden die ontstekingen op celniveau aanrichten in het lichaam. Deze ontstekingen kunnen op den duur leiden tot allerlei ziekten. In zijn boek ''De darm denkt mee'' legt schrijver en milieuarts K.D. Runow uit dat een darm die te veel gifstoffen doorlaat een hoofdoorzaak van psychische ziekten kan zijn zoals psychose, depressie. Ook hoofdpijn, diabetes en hart- en vaatziekten kunnen door een verhoogde darmpermeabiliteit ontstaan.
Groenten die tot ontstekingen leiden
Nachtschadegroenten zijn niet de enige voedingsstoffen die voor deze problemen kunnen zorgen. In de praktijk blijkt dat iedereen weer voor andere voedingsstoffen allergisch is. Nachtschadegroenten zijn een opvallende; het is een van de weinige ongeprocesseerde voedselsoorten die tot ontstekingen kan leiden.
Nachtschade-allergie
Tot de nachtschadegroenten behoren aubergine, tomaat, aardappel, rode peper, tamarillo en paprika. Verder behoort tabak ook tot de nachtschadeachtigen. Ook goji-bessen zijn een nachtschadeproduct. Al deze producten dienen vermeden te worden door iemand met nachtschade-allergie. Daarbij komt dat afgeleide voedingssoorten niet kunnen worden ingenomen. Voorbeelden van deze voeding zijn paprikapoeder, chilipeper, sambal, ketchup, curry en tomatensoep.
Vermijden of gewoon opeten?
Toch betekent dit niet dat iedereen de nachtschadegroenten moet vermijden. Voor de meeste mensen zijn het hele gezonde groenten. Mensen met gezond werkende darmen, en die zijn nog altijd in de meerderheid, kunnen geen giftige, ontstekingsbevorderende alkaloïden opnemen. Daarom kunnen de meeste mensen gewoon genieten van een salade met aardappel, paprika en tomaat. Je zou er echter wel rekening mee kunnen houden dat verhoogde darmpermeabiliteit in de toekomst kan ontstaan.